Románia nem kér a magyar Arany Érdemkeresztes frontemberből

Jogerősen pénzbírság kifizetésére ítélték, illetve három évre eltiltották a romániai fellépésektől a magyarországi Kárpátia rockzenekar énekesét. Közel másfél évig tartott a per, amelyet a csíkszeredai ügyészség kezdeményezett – írja a szekelyhon.ro.

Arany Érdemkereszt

A Kárpátia rockzenekar 2014. június 6-án, a pünkösdi búcsú előtti napon lépett fel Csíkszeredában és az ügyészségi vádemelést azzal indokolták, hogy az együttes ultranacionalista és románellenes repertoárral rendelkezik, és a vádlott az említett koncerten is revizionista-szeparatista eszméket hangoztatott. A vádirat megállapította, hogy a csíkszeredai fellépésen Petrás harcra, az elveszített területek visszaszerzésére buzdította a magyarokat kifogásolva a trianoni békeszerződést, „bocskorosnak” és „megszállónak” nevezve a románokat. Úgy értékelték, hogy az elhangzottak által az énekes fokozta a résztvevők románellenes érzelmeit, az etnikai intoleranciát, és a románok elleni fizikai erőszakot népszerűsítette.

„emberiesség elleni bűntettekért felelős személyek kultuszát, vagy fasiszta, rasszista, idegengyűlölő eszmék terjesztését” tiltó törvénycikket sértette meg nagy nyilvánosság előtt.

A vádlott nyilatkozata szerint minden magyarnak joga van kifejteni a véleményét Trianonról, a háborús dalokban pedig a magyar katonák hősiességét magasztalták. A kormány által Arany Érdemkereszttel kitüntetett Petrás János László úgy értékelte, hogy az elveszített területeket békés eszközökkel lehet visszaszerezni, a harcra való hivatkozás pedig metaforikus jellegű.

A bírósági papírok alapján Petrás így védekezett az alábbi dal kapcsán:

Ez egy 1920-ban keletkezett népi dal, nem az együttes szerzeménye, és ezzel nem a románokat akarta megsérteni, hanem az eredeti szöveget adták elő.

(forrás: 444.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük