Róna Péter drasztikus lépéseket javasol

Folytatódott a forint árfolyamának esése szerda délután a bankközi piacon, újabb mélypontokat állított be a főbb devizákkal szemben, az euró 416 forint fölött is volt délután.

Az euró legmagasabb jegyzése 416,95 forint, a dolláré 409,82 forint, a svájci franké 421,17 forint lett

A kora reggeli árfolyamához képest a forint délután fél négyre 2,0 százalékkal gyengült az euróval, 2,8 százalékkal a dollárral és 2,3 százalékkal a svájci frankkal szemben.

Az év eleji árfolyamánál a forint 13,0 százalékkal áll gyengébben az euróval, 26,4 százalékkal gyengébben a dollárral, és 18,5 százalékkal gyengébben a svájci frankkal szemben.

Egy-másfél százalékot segített a forint árfolyamán az elért mélyponthoz képest az MNB szerdán délután tett jelzése az egyhetes betéti kamatok további emeléséről.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke az MTI kérdésére szerdán, késő délután közölte, hogy a jegybank csütörtökön az egyhetes betét kamatának emelésével határozottan reagál az elmúlt napokban kialakult pénzpiaci helyzetre, amely növeli az inflációs kockázatokat, és egyértelműen veszélyezteti az árstabilitást. Megerősítette egyúttal a jegybank elkötelezettségét az árstabilitás biztosítása mellett a rendelkezésére álló monetáris eszköztár minden elemének az igénybe vételével.

A bejelentését követően a forint 1-1,5 százalékot erősödött a főbb devizákkal szemben elért mélypontjához képest.

Róna Péter közgazdász, jogász volt az ATV Egyenes Beszéd című műsorának szerda esti vendége.

Az ellenzék volt köztársasági elnökjelöltje világosan elmondta, hogy mi vezetett a forint gyengüléséhez és mit kellene csinálni ebben a válsághelyzetben.

Az MNB-nek az alapkamatot azonnal 11%-ra kell emelni

Róna Péter kitért arra is, hogy ennek az egyhetes betéti kamatnak semmi értelme. A közgazdász szerint csak egyetlen jegybanki alapkamatra van szükség.

– Meg kell duplázni a bankok kötelező tartalékát, 10-ről 20 százalékra. (Erre nem szabad fizetni semmilyen kamatot).

– Mivel az MNB devizatartaléka jelentéktelen, a kormánynak azonnal meg kell állapodnia az Európai Unióval. A Brüsszelből kapott pénz egy részét tartalékba kell helyezni.

– Meg kell szavazni és be kell vezetni a 15 százalékos „multiadót”, ezt minden magyar vállalkozásra ki kell terjeszteni.

– Be kell vezetni a progresszív jövedelemadót, 20, 25 és 30 százalékos kulccsal.

Forrás: ATV / MTI

Friss híreink

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük