Róna Péter: ez egy velejéig korrupt rendszer – A közgazdász évek óta mondja a magáét

Holnap önkormányzati választás lesz Magyarországon öt évre megválasztjuk a települési önkormányzatok vezetőit, nagy tét.

A közgazdász még tavasszal nyilatkozott

Az olvasóink tisztánlátása érdekében szemlézzük, Róna Péternek a közelmúltban megjelent interjújából, a hazai közélettel kapcsolatos legfontosabbnak gondolatait.

A közgazdász szerint a hazafias szövegek ellenére, ez a kormányzat sokkal inkább kiszolgálja a nemzetközi tőkét, mint szocialista elődei. Az elmúlt évek látványos GDP növekedése szinte kizárólag a külföldi tőke és az uniós forrásokból származik:

“A magyar gazdaság alacsony hozzáadott értéket termel, s emiatt is hozzájárulása a GDP-hez elhanyagolható. Ne feledjük, hogy az elmúlt 15 évben az uniós támogatások nagyságrendje átlagosan a bruttó hazai termék 3 százalékának felelt meg. Ez összességében mintegy 25 ezermilliárd forintot tehet ki. Az összes külföldi tőkebefektetések pedig még ezt is meghaladják. “

Hangsúlyozta, ha a kiemelt nemzeti burzsoázia tagjai nem piaci, versenyképességi szempontok alapján emelkednek ki, hanem a válogatást a politika végzi, akkor biztos, hogy nem a tehetséges vállalkozók lesznek ennek a rétegnek a tagjai:

“Kevés kivételtől eltekintve, mint Csányi Sándor, Demján Sándor, sajnos a politikai hűség lett a kiválasztás elsődleges szempontja és nem a tehetség. Mészáros Lőrinctől, Garancsi Istvánig, Tiborcz Istvánig és sorolhatnám, a miniszterelnök kegyéből, állami megrendelésekből tollasodtak meg. Egyébként a korábbi kormányok sem jeleskedtek a piaci versenyben kialakuló nemzeti burzsoázia megteremtésében.”

A jelenlegi magyar rendszer a tudás ellensége

Szóba került az is, hogy miért nem sikerült a kis és közepes vállalkozások kijuttatása a nemzetközi piacra, vagy legalább a nemzetközi cégek beszállítóivá fejleszteni. Pedig ehhez a jegybanki növekedési hitelprogramban több ezermilliárd forint kedvező kamatozású kölcsön állt a jogosultak rendelkezésére:

“A gond megint csak a kiválasztással és az ellenőrzéssel volt és maradt. Ez pedig politikai alapon történt, történik. Az érintett kkv-knak jó kapcsolatot kell ápolniuk a helyi hatalmasságokkal. A helyi bankfiók vezetőjén sok múlik, de tudják, hogy nem ajánlatos a kormánypárti erőkkel ujjat húzni. Akinek megfelelő a politikai hátszele, az bizton számíthat a kedvező kamatozású hitelre. Aki nem fekszik jól, az vagy kap, vagy nem.”

A professzor szerint a mára állami szintre emelt korrupció nagy mértékben gátolja az uniós átlaghoz a felzárkózásunkat, a versenyképességünket és a növekedésünket:

“Az uniós bizottságokban általános az a vélekedés, hogy Magyarországon a támogatások 20-25 százaléka tűnik el a korrupciós csatornákon keresztül. Fontos megérteni, hogy ez egy velejéig korrupt rendszer, ami enélkül működésképtelenné válna. Ezért egyelőre esélyét sem látom annak, hogy ezen bárki változtatni tudna.”

A szakértő úgy látja, hogy a jelenlegi magyar rendszer a tudás ellensége. Ha nem leszünk képesek felzárkózni a gyorsan változó világhoz, végleg lemaradunk, a perifériára szorulunk. Megfogalmazta, mit gondol, meddig uralkodhat ez a velejéig korrupt, gátlástalan, pénzéhes rendszer az országon:

“A történelmi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az ilyen egyszemélyi diktatúrák előbb vagy utóbb megbuknak, gyorsabban, mint ahogy sokan gondolják. A rossz döntéseknek elkerülhetetlenek a következményei. És ma Magyarországon sok a rossz döntés. ”

Nem a polgármester akció közbeni pucér feneke a legérdekesebb

A professzor által megfogalmazottak talán segíthetnek abban, hogy mind többen rádöbbenjenek az Orbán rendszer valódi arcára. A Borkai ügyben nem a polgármester akció közbeni pucér feneke a legérdekesebb. Hanem az a velejéig romlott, zsákmányszerzésre létrehozott kapcsolati háló– mondjuk így, a győri polip–, amely lenyúlta a megyében a közpénzt, voltak, akik a gazdasági hatalmukat igyekeztek a politikában is hasznosítani, s voltak, akik a politikában megszerzett pozícióikat felhasználva lettek milliárdosok. És ez csak egy megye a 19-ből.

Ne legyen kétsége senkinek arról, hogy a helyi fideszes helytartók még a legkisebb településen is lenyúlják az alkotmányos költségeket. A polip csápjai behálózzák az országot. Mindennek a központját valahol a Karmelita kolostor környékén kell keresni, mert a NER világában, azoknak akik nem Orbán kegyeltjei, nem osztanak lapot.

Az idézetek forrása:  Népszava

Egy hozzászólás itt: “Róna Péter: ez egy velejéig korrupt rendszer – A közgazdász évek óta mondja a magáét

 • 2019.10.29 - 13:31
  Közvetlen hivatkozás

  Róna Péter: ez egy velejéig korrupt rendszer:

  Ki hisz egy olyan embernek, aki HALLGAT az IGAZI KORRUPT emberekrõl: Gyurcsányról, Demszkyrõl, Dobrevrõl, Bajnairól,…!!!

  “A professzor szerint a mára állami szintre emelt korrupció nagy mértékben gátolja az uniós átlaghoz a felzárkózásunkat, a versenyképességünket és a növekedésünket:”

  A professzor úrnak NINCS igaza! Ezeket, a HAZUGSÁGOKAT CSAK EGY BIZONYOS CSOPORT TERJESZT, HOGY HATALOMMRA JUTHASSON ÉS HOGY LEZÜLLESSZE MAGYARORSZÁGOT!
  A valóság az, hogy Nyugat elindult a lejtõn és Magyarország pedig elkezdett fejlõdni!!

  “A szakértő úgy látja, hogy a jelenlegi magyar rendszer a tudás ellensége. Ha nem leszünk képesek felzárkózni a gyorsan változó világhoz, végleg lemaradunk, a perifériára szorulunk. Megfogalmazta, mit gondol, meddig uralkodhat ez a velejéig korrupt, gátlástalan, pénzéhes rendszer az országon:”

  Egy ilyen MANIPULÁLÓ ember NEM szakértõ! Amikor, Magyarország VÉGRE kezd kiállni az IGAZSÁG és az ÉRTÉKEI mellett, akkor egy RÒNA elkezdi támadni és bemocskolni azt!!
  Mi NEM akarunk felzárkózni a DEKADENS (“gyorsan változó világhoz”) NYUGATHOZ, MERT AZ ROSSZ PÉLDA A SZÁMUNKRA (Robbantások, késelések, mentõsõk, tüzoltósok, rendõrök megtámadása, párhuzamos társadalmak kialakulása,lopások, rablások,..)!

  “ez a velejéig korrupt, gátlástalan, pénzéhes rendszer az országon”, IGEN, PONT ÍGY ÍRHATÓ LE A GYURCSÁNYI ÉS A BAJNAI RENDSZER!!!

  “A történelmi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az ilyen egyszemélyi diktatúrák előbb vagy utóbb megbuknak, gyorsabban, mint ahogy sokan gondolják. A rossz döntéseknek elkerülhetetlenek a következményei. És ma Magyarországon sok a rossz döntés. ”

  AZ “ILYEN EGYSZEMÉLYI DIKTATURÁK”, MAGYARORSZÁG ESETÉBEN A NÉP ÉRDEKEIT ÉS IGAZSÁGÁT KÉPVISELI!!
  RÓNA PÉTER HALLGAT ARRÓL, HOGY ORBÁN VIKTOR MELLETT KIÁLL A MAGYARSÁG NAGYOBB RÉSZE, AMI KIZÁRJA A “DIKTATÓRIKUS” JELLEGET!!

  Ezek, a “rossz döntések”, egészen másról tanuskodnak! Ilyen sok jó dolog ritkán fordult elõ Magyarország történelmében!!

  NEM HISZÜNK RÓNA PÉTERNEK!!!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük