Sorting by

×

Visszaéltek Rónai Egon nevével: egy beteg kislányt felhasználva verték át

“Kérem Önöket, hogy ne keményítsék meg a szívüket e tapasztalat alapján: aki bajban van, ő ma is remél.” – zárta közösségi oldalának bejegyzését Rónai Egon, akinek a nevét és arcát  egy megdöbbentő átveréshez  használták fel. Különösen aljas dolog ez most, amikor rengeteg rászoruló van és sokan segítenének is nekik, de egy ilyen eset után elbizonytalanodhatnak.

„Értesítést kaptam oldalam több követőjétől, hogy rendőrségi megkeresés érkezett a címükre,

amely egy adakozás körülményeire kérdez rá” – kezdte Facebook-posztjában Rónai Egon. Mint írja, három évvel ezelőtt jelentkezett nála Tibor, hogy Heni nevű, életveszélyes állapotban levő húgának németországi veseműtétjére segítsen pénzt gyűjteni.

“Hála Önöknek, több millió forint jutott a heidelbergi kezelés finanszírozására.

Írtak róla az újságok, a hírportálok. Hálásan megköszönte a kislány, írást, fotót küldött, de Tibor újabb és újabb gondokról számolt be. Egy idő után véget vetettem a gyűjtésnek, megírtam Tibornak, hogy a továbbiakat oldja meg másként.

Igyekeztem körültekintően eljárni,

amennyire a betegjogok tiszteletben tartása megengedi, a kislány állapotát, kezelésének tényét is is ellenőriztem. Kértem képeket, napi beszámolót, a kislány írt nekem többször is, megnyugodtam. De lám, ez sem volt elég. A csaló szándék volt az erősebb. Valóban volt műtét, van betegség, csakhogy a kezelés Magyarországon zajlott, a társadalombiztosítás finanszírozta, emiatt igazán nem kellett a családnak a zsebébe nyúlnia.

Szembesülve most a rendőrség állításával,

miszerint csalás bűncselekményének gyanúja miatt nyomoznak Tibor ellen, az a kötelességem, hogy bocsánatukat kérjem azért, hogy hagytam magam becsapni és ezzel hagytam, hogy visszaéljenek az Önök jószándékával.

Köszönöm még egyszer a nagylelkűségüket, köszönöm, hogy készek voltak adakozni egy kislány gyógyulásáért

Reménykedem, hogy a valóban beteg Heninek is jutott valamennyi a kicsalt pénzből – és akkor nem adtak teljesen hiába.

Van itt természetesen pár lényeges kérdés, a kislány szülei és ő maga vajon tudták-e, hogyan jutnak pénzhez, milyen hazugságokon keresztül érkezik az adomány? A mellékelt levél enged következtetésekre jutni, de ezt a rendőrségre bíznám.

A csalás tényén túl a legfelháborítóbb, hogy a hasonló esetek, a hasonló bűnözők a valóban rászoruló emberektől veszik el a szolidaritás esélyét. Én nem fogom többé adakozásra kérni ismerőseimet, követőimet.

De kérem Önöket, hogy ne keményítsék meg a szívüket e tapasztalat alapján: aki bajban van, ő ma is remél

Sajnálom az esetet, elnézésüket kérem. A képen egy Heni írásai közül. A benne rejlő “személyi kultusz” miatt akkoriban nem osztottam meg, úgy emlékszem. Ma minden mondat már mást jelent.”

baleset

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.