Sorting by

×

Röpgyűlés a Karmelitában – Ursula von der Leyen: hasznos volt az esti megbeszélés

Az Európai Bizottság elnökének mérlege a látogatásról. Régiós együttműködés segítheti az olajembargóval szembeni magyar ellenállás feloldását – adta értésre Ursula von der Leyen a budapesti tárgyalása után.

Ursula von der Leyen Twitter bejegyzése

“Hasznos volt a ma esti megbeszélés Orbán Viktor miniszterelnökkel, segített abban, hogy tisztázzuk a szankciókkal és az energiabiztonsággal kapcsolatos kérdéseket. Sikerült haladást elérnünk, de további munkára van szükség. Össze fogok hívni egy videokonferenciát a régiós szereplők részvételével, hogy megerősítsük az olajinfrastruktúrával kapcsolatos együttműködést”

– írta a Twitteren Ursula von der Leyen, miután hétfő este Budapesten tárgyalt Orbán Viktor kormányfővel.

A 6. csomag

Az Európai Bizottság elnöke váratlanul érkezett a magyar fővárosba, hogy a Karmelita kolostorban tájékozódjon az orosz olajembargót elutasító magyar álláspontról, és megpróbálja rávenni a miniszterelnököt az EU hatodik szankciós csomagjának a jóváhagyására.

Az orosz olajszállításoktól nagyban függő Magyarország a legelszántabb ellenzője az energiahordozóról való szakaszos leválásnak, amelyre a büntetőintézkedések újabb sorozatának részeként a von der Leyen vezette testület tett javaslatot, és amelyet a tagállamoknak kell jóváhagyniuk.

Korábban kiszivárgott hírek szerint az Orbán-kormány akár 2024. végéig haladékot kaphatott volna az embargó teljesítése alól, de ez nem volt elég a magyar ellenállás feloldásához. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfő délelőtt is megismételte az Országgyűlésben Orbán Viktor korábbi állítását, miszerint a brüsszeli javaslat felér egy magyar gazdaságra ledobott atombombával.

“Némi előrehaladás történt, de nagyon sok mindent kell megbeszélni, hogy ezen az állásponton változtatni tudjunk.”

mondta a találkozó után a magyar külgazdasági és külügyminiszter videó bejelentkezésében.

(Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher| Forrás:MTI/MTVA)

Forrás: Facebook/Népszava

Előzmény

 

átver

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.