Borúlátó fiatalok – “Ha már elpusztul a világ….”

A fiatalságot általában túlzott optimizmus jellemzi, legalábbis így volt ez a XX. század végéig. fontos volt ez a tulajdonság, mert nélküle túlélhetetlenek lettek volna az egymást érő világégések genocídiumok. Úgy tűnik azonban, hogy mára lekopott a fiatalságról az optimizmus máza, és borúlátóbbak lettek, mint az idősebb nemzedék.

Tovább

Szijjártó legújabb eszement küldetése – Nekünk már tényleg csak ez hiányzott?

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és pandémia-szakértő miután megoldottnak tekintette (legalábbis ő és miniszterelnöke) a magyar járványhelyzetet, azzal a rengeteg felesleges lélegeztetőgéppé átcímkézett ócskavassal és a sehol máshol -legalábbis az unióban- el nem fogadott több millió kínai oltással, tekintetét az űr felé fordította.

Tovább

A testünk nem csak a miénk – az emberi mikrobiom

Eddig úgy tudtuk, hogy minden ember egy önálló individuum, aki saját fizikai testtel és személyiséggel rendelkezik. Mára kiderült, hogy az emberi szervezet lényegében egy ökoszisztéma. Az emberi sejtek mellett ugyanis idegen szervezetek népesítik be a testünket. A szervezetben a baktériumsejtek száma tízszerese a miénkének. Azért tűnünk mégis emberi lénynek nem pedig baktériumnak, mert a sejtjeink jóval nagyobbak e mikroorganizmusokénál. A mikrobiális (baktérium, vírus és egysejtű gomba) génekből pedig háromszázszor több féleség található a szervezetünkben, mint az emberi DNS-ben. Ráadásul, az emberi genom nagy részét is idegen, elsősorban vírus eredetű szekvenciák alkotják. Az emberi mikrobiom.

Tovább

A bűnözés világvárosai – Nem árt ha tudja, ezek Európa legveszélyesebb városai

A több mint egy évig tartó bezárttság után a világon rajtaütött az utazásiláz. Ebben a helyzetben egyáltalán nem mindegy, hogy a hely ahova pihenni, várost nézni készélünk milyen helyet foglal el a világbűnözési térképén, ebben segít eligazodni, a Numbeo kutató cég “ranglistája”  benne Budapesttel.

Tovább

Jönnek az ufók? -Biden tudja, de nem mondja

Az amerikaiak többsége úgy gondolja, hogy nem vagyunk egyedül a kozmoszban – ez a hit az  ufók-ban elmúlt években tovább fokozódott és már  attól a jóslattól sem riadnak vissza,  hogy a következő száz évben kapcsolatba lépünk az intelligens földönkívüli élettel. Sokak szerint  az amerikai kormány többet tud, mint amennyit a nagyközönségnek elárul a témában.

Tovább

Hétköznapi magyar-gender – hitte volna?

Magyarországon 2020-ban közel tíz százalékkal több nő dolgozott a tudomány és a technológia területein, mint férfi. Ezzel hazánkban nem csak az EU-s átlagnál volt magasabb a hölgyek aránya ezeken a területeken, hanem például a Németországi és Franciaországi számoknál is. Vannak persze országok, ahol a nemi arányok még a mienknél is inkább a nők javára tolódtak el-írtja a Pénzcentrum. A cikk Magyarországgal foglakozó részletét szemlézzük. Lássuk a is magyar-gendert!

Tovább

Időszerűbb mint valaha átismételni, amit a poszttraumás stressz szindrómáról tudunk

A poszttraumás stressz szindróma beszédes elnevezés. Kialakulására azokban az esetekben lehet számítani, amikor az ember valamilyen komoly megrázkódtatáson, stresszhatáson esik át. Korábban elsősorban a háborúkat megjárt katonáknál diagnosztizálták, mostanában a világjárvány pusztítása következtében egyre többen számolnak be a betegség tüneteiről.

Tovább

Tudósok létrehozták az ember és a majom hibridjét

A tudósok hibrid-embriókat hoztak létre emberi és majomsejtekből, és hetekig életben tartották őket egy Petri-csészében. Nem egy horror kísérlet és nem is egy film forgatókönyv amiről beszélünk, hanem a valóság ami állítólag segítheti az emberiséget a betegségek elleni küzdelemben.

Tovább

Infarktusod volt? Eltanulhatod a genetikai öngyógyítást a zebrahalaktól és ez nem vicc, vagy kacsa – Jól figyel!

A zebrahalak képesek meggyógyítani a károsodott szívüket. Az emberi szív sérülései után azonban hegek maradnak vissza. A Science című folyóiratban publikált új tanulmányban a sidney-i Victor Chang Kardiológiai Kutatóintézet munkatársai bejelentették, hogy találtak egy új genetikai kapcsolót, amely elősegítheti a szívinfarktus után károsodó emberi szív regenerálódását.

Tovább

Nincs titok! Facebookos vagy? Akkor az adataiddal valószínűleg már a sötét weben kereskednek

Már hónapok óta kereskednek a sötét weben több százezer facebookozó személyles adataival, de mi ez ahhoz képest ami szombaton történt?Egy  alacsony szintű hackerfórum valamelyik felhasználója szombaton ingyenesen közzétette a Facebook-felhasználók százmillióinak telefonszámát és személyes adatait.

Tovább

A virtuális valóság és a benne rejlő lehetőségek

Sokunk számára ismerős az a mondat, hogy „bezzeg a régi szép idők”, hiszen akkor minden, de minden sokkal jobb és szebb volt. Könnyen meglehet. Azonban ez nem jelenti azt, hogy ma minden rosszabb lenne, sok esetben egyszerűen csak megváltozott. Nincs ez másképp, ha kikapcsolódásról van szó.

Tovább

How to Keep your Mental Health in Check While Waiting for a Vaccine

While we do have a vaccine for the coronavirus, getting the vaccine is still a challenge. While right now only certain groups can get it, waiting can be a bit of a struggle. You want life to go back to normal, and you want things to pan out swimmingly. Your mental health may be affected by this. Trust me, you’re not alone. Here, we’ll go over some ways to keep your mental health in check during these uncertain times.

Tovább