Rusvai Miklós: az, hogy eddig nem mutattuk ki a koronavírus új legfertőzőbb mutációját, nem jelenti azt, hogy nincs itt

Biztos vagyok benne, hogy már itt van nálunk is, csak eddig nem mutatták ki – mondta  Rusvai Miklós virológus a Blikknek. A mutáns vírus azért veszélyesebb a korábbinál, mert 70 százalékkal gyorsabban terjed.

Miért fertőz jobban?

– A mutáns vírus ugyanis jobban kötődik a sejtekhez, nagyobb számban termelődik, így könnyebben terjed. Ha például egy zsúfolt üzletben eddig el tudtuk kerülni a fertőzést, ezután nem biztos, hogy azonos körülmények között megússzuk. Ráadásul nagyobb eséllyel is lehet tőle megbetegedni – magyarázta Rusvai Miklós. Ha nálunk is elterjedne a mutáció, az keresztülhúzza a várakozásokat, azaz a jelenlegi korlátozások mellett is csak lassabban csökkenhet a fertőzések, a betegek és a halálesetek száma.

Mégsem ijesztett meg sokakat a mutáns kórokozó felbukkanása Kelet-Szlovákiában, sőt, helyi lakosok tapasztalatai szerint hangosabbak lettek az oltásellenesek és a vírustagadók.

– Pedig már eddig is nagy volt a baj, a temetkezési cégek nemrégiben közleményt adtak ki, hogy nem győzik, és lassan már két hetet is várni kell a temetésekre. Mondja  a fentebb idézett cikkben Barak Dávid , a parameter.sk újságírója.

Így oltunk mi!

“Központilag azt a tájékoztatást adták,
nem csak kórházi dolgozókat, hanem bárhol máshol dolgozó orvosokat is oltanak, és több ismerősöm volt olyan szerencsés, hogy megkaphatta már az oltást.

1. hely: sokadszorra sem veszik fel
2. hely: tartósan ki van kapcsolva
3. hely: sokáig foglalt, majd felveszik: csak saját dolgozóikat oltják, máshol dolgozókat még nem. (De akkor miért van meghirdetve oltópontként? Rejtély…)
4. hely: sokadszorra felveszik, mondom, hogy oltásra szeretnék időpontot foglalni. Azt mondta kedvesen az úr, hogy ezt online lehet: lediktálta a honlap címét, majd a végén úgy mellékesen közölte: az oldal nem működik, de nézegessem gyakran, mert egyszer működni fog!
5. hely a kedvencem: honlapjukon az olvasható: Az online időpontfoglalás január 4-étől él, addig telefonon hívhatók – Ma ötödike van, amikor ezt a szöveget olvasom, online foglalás nincs. Hívom a telefont: az pedig nem is működik. (Dr. Novák Hunor)

Rusvai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük