Sorting by

×

Rusvai Miklós virológus megmondja, mikor nem kell a harmadik oltást beadatni

Az ország egyik legismertebb és leghitelesebbnek mondott virológusát  Rusvai Miklóst faggatta az Infostart.  a kutató elmondta, hogy az oltás harmadik dózisa azoknál sem fog semmilyen problémát okozni, akiknek magas az ellenanyagszintjük. Az orvosi utasításokat leszámítva csupán egyetlen esetben nem szükséges a szakember szerint a harmadik oltás.

Az emberi immunitás a koronavírussal szemben három szintű

1.) A legalapvetőbb a nyálkahártya immunitás, ami a testfelszínre kiválasztódó könnyben, nyálban, orrváladékban lévő IgA típusú ellenanyagok révén érvényesül.

2.) Az immunitás második szintje az antitestes immunitás, ami a vérben lévő antitestek szintjét jelenti.

3.) Az úgynevezett celluláris vagy sejtes immunitás, ami azoknak a sejteknek az aktivitását jelenti, amelyek a vírusfertőzött sejteket teszik tönkre a szervezetünkben.

A háromszintű immunitásból viszont csak a középső, tehát a vérben lévő antitestek szintje mérhető, állapítható meg egyszerűen és viszonylag gyors módszerrel, a másik kettő nagyon nehezen megállapítható.

“Az antitestszintmérés eredménye tehát csak tájékoztató jellegű, vagyis nem ad százszázalékos biztonságot, ugyanakkor sok esetben az immunitás három szintje együtt szokott mozogni”

– mondta a rádiónak Rusvai Miklós.

Fontos mindehhez még azt is tudni, hogy a nyálkahártya immunitás csak és kizárólag a fertőzés után jön létre, tehát azoknak a privilégiuma, akik kigyógyultak a koronavírus okozta betegségből.
Az antitestes immunitás és a sejtes immunitás vakcinázás hatására is létrejön, és általában ezeknek a szintje együtt szokott mozogni, ám e két immunitástípus szintje eltérő is lehet – mondta a víruskutató.

Hagyjuk az antitestszint mérést

Mindezek tudatában “mindenkinek azt tudom mondani, hogy nem szükséges antitestszintet méretni, hanem ha hat hónap eltelte az alapimmunizálás óta akkor bízvást vegye fel a harmadik oltást, mert nagy valószínűséggel szüksége van rá.  Akkor nincs, ha az alapimmunizálás óta átesett a fertőzésen. Tehát ha valaki mondjuk tavasszal oltotta be magát, de a nyár végén vagy a szeptemberi hónapban valahol megkapta a fertőzést, és akár csak nagyon enyhe tünetekkel is, de átesett a Covidon, akkor neki egészen biztos, hogy nincs szüksége immunizálásra”

– mondta Rusvai Miklós.

Kapcsolódó

Októberben indul be igazán a járvány – Rusvai Miklós figyelmeztetése

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.