Rusvai Miklós és Falus Ferenc optimista nyilatkozatai a Covid-19 “jövőjéről”

Eltűnhetnek a covid-hullámok 2022 második felétől Rusvai Miklós szerint. A virológus az ATV Híradójának azt mondta: bár január közepétől az omikron hatására berobban az ötödik hullám, 2022 közepétől valószínűleg már nem foghullám szerűen jelentkezni a járvány. A korábbi tisztifőorvos is hasonlóan optimistán látja az új évet, Falus Ferenc szerint 2022 második felétől várhatóan nem kell majd korlátozásokkal számolni. Az ATV Híradójának riportja itt nézhető meg.

Nyakunkon az 5. hullám

Rusvai Miklós a covid okozta nehézségekről beszélt. Kiemelte: az omikron variáns felforgatta a korábbi várakozásokat, így szerinte január második hetétől ismét berobban a járvány. A szakember azonban úgy látja, az 5. hullámban kevesebb súlyosabb eset lesz.

“Én egyébként továbbra is úgy gondolom, hogy ha ez a változat sokkal terjedőképesebb viszont kevésbé kórokozóképes, akkor ennek az évnek a végére talán a covid megszűnik probléma lenni olyan értelemben, hogy nem fog hullámokban jelentkezni. (…) Ősszel és kora tavasszal a légzőszervi betegségek időszakában lesz ugyan egy halmozott fertőzés szám, de az influenza járványhoz hasonló fertőzéssé fog átalakulni a covid.”

– mondta bizakodóan.

Hasonlóan optimista a korábbi tisztifőorvos is

“Azt remélem, hogy az év második felére járvány miatt már korlátozó intézkedésekre nem kell számítani. Nagyon sok új gyógyszer és gyógyszerfejlesztés van folyamatban, amivel a súlyos állapotú betegeket gyógyítani lehet és olyan új vakcináknak a fejlesztése amik a különböző variánsok ellen is védeni fognak”

– mondta Falus Ferenc.

Regisztráció nélkül

Közben az Operatív Törzs arról tájékoztat; januárban a tervek szerint regisztráció nélkül kérheti bárki az oltást minden csütörtök és péntek délután, valamint szombaton egész nap a kórházi és járásközponti szakrendelők oltópontjain.

Emellett az Országos Oltási Munkacsoport a háziorvosokat arra kéri, hogy a rendelési időben végzett oltásokon túl is tartsanak kifejezetten oltási akciónapokat.

A koronavírus.gov.hu tájékoztatása szerint december 31-én és az új év első napján is lehetett vakcinát kérni a kórházi és járásközponti oltópontokon. A korábbi oltópontként működő Uzsoki Utcai Kórház honlapja azonban arról tájékoztat, hogy tegnap és ma zárva vannak. Kerestük a Honvéd Kórházat is, hogy megtudjuk lehetett e ma oltást kérni, ők későbbre ígértek tájékoztatást. A Koronavírus sajtóközpont kérdéseinkre azt írta, a megyei kórházakban, a centrumkórházakban, valamint az egyetemi központokban van lehetőség a koronavírus elleni védőoltás felvételére, azonban csak azok számára, akik korábban előzetesen időpontot foglaltak az oltásra, arra a kérdésünkre azonban, hogy mennyien kértek az év utolsó napján oltást, nem adtak választ.

Kapcsolódó

Rusvai

Egy hozzászólás itt: “Rusvai Miklós és Falus Ferenc optimista nyilatkozatai a Covid-19 “jövőjéről”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük