Kiemelt hírekKultúra

Rusznák András a Radnóti színház művésze, és többek között a “Mi kis Falunk” Bazsója kapta a Kaszás Attila-díjat

Rusznák András, Kovács Adél

Rusznák András, a budapesti Radnóti Miklós Színház művésze kapta a Kaszás Attila-díjat a közönség szavazatai alapján. A díjazott nevét Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere, a díj társalapítója jelentette be hétfő este a Győri Nemzeti Színházban tartott Országos színházi évadnyitón.

Rusznák András a díj átvételekor úgy fogalmazott, egész életében szerencséje volt, mert olyan társulatoknál dolgozhatott, ahol fejlődni tudott és barátok vették körül. Ahol megtanulta, hogy milyen a társulati lét és a csapatmunka.

“Nagyon szeretném megköszönni mindenkinek, aki rám szavazott, és külön hálával tartozom a Radnóti Miklós Színháznak. Egész életemben szerencsém volt, mindig olyan társulatokban dolgoztam, ahol barátokat szereztem és jól éreztem magam, megtaláltam a helyemet. S amellett, hogy színészileg fejődtem, megtanultam mi a társulati lét és mi a csapatmunka. Szerencsém van, hogy a Radnótihoz tartozom, a színészek és a társulat többi tagja egytől egyik csapatjátékos. Úgyhogy köszönöm nekik, nagyon!”

Pokorni Zoltán azt emelte ki, hogy a díj alapításakor a Kaszás Attila iránt érzett szeretet és a halála fölötti megrendülés adta az elismerés erejét, ma pedig azok, akik megkapták és “ez így van rendjén”.

A díj nem mérce, de hozzájárul ahhoz, hogy “legyen kihez mérni magunkat”, hogy a “színházat csináló művészek figyeljenek egymásra” – tette hozzá.

Kiemelte, hogy már a díjra való jelölés is elismerés és csak “szerencse dolga”, hogy végül ki kapja meg.

“Ahogy ő hozzányúl egy anyaghoz, ahogy a hagymáról lefejti a rétegeket…, ahogy aztán felépíti…, ahogy életre kelti a benne rejlő karaktert…, és ezt úgy teszi, ahogy mi ezt földi halandók előtte elképzelni sem tudtuk”

– mondta Rusznákról a Radnóti Jászai Mari-díjas színművésze, Schneider Zoltán, aki 2016-ban nyerte el a Kaszás Attila-díjat.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális államtitkára az Országos színházi évadnyitón arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány alatt az ágazat megóvásának és jövőképének elveit fektették le, amelyhez a közösségként való hozzáállás és a jövőbe vetett hit jelentette a sorvezetőt.

Köszönetét és háláját fejezte ki a járvány alatti helytállásért, azért a munkáért, amellyel a “lelket tartották az emberekben” a művészek, felismerve, hogy a lelki egyensúly meghatározó a testi egészég megőrzésében.

Hangsúlyozta, hogy mindenki tette a dolgát, alkalmazkodott, felelősséggel hozott döntéseket, hittek a jövőben, a színházban dolgozók is figyelemfelhívó, összetartozást segítő koncerteket szerveztek, elárasztották a digitális teret tartalmakkal.

Az államtitkár kiemelte, hogy “paradigmaváltás idején vagyunk”, a magyar történelemben eddig soha nem látott mértékű forrás került a szektorba az elmúlt időszakban. A magyar színházak finanszírozása kiszámítható, ami magas szintű előadásokra ad lehetőséget – mondta.

Ugyanakkor az előadni kívánt darabokat felelősséggel szükséges megtervezni – emelte ki, hozzátéve, hogy az intézményvezetőknek tudatosítaniuk kell munkájuk súlyát, mert

Nemzeti örökségünk megőrzése és továbbadása a tét

Hangoztatta, hogy a vezetők ne féljenek menet közben változtatni és optimalizálni.

“Az irány ráébreszteni a világot arra, hogy mi történik velünk és a magyarokat arra, hogy nekünk kötelességünk van” – mondta.

Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója megtisztelőnek nevezte, hogy a tizedik Országos színházi évadnyitót idén a szabad királyi várossá válásának 750. évfordulóját ünneplő Győrben rendezték.

Forrás: MTI/Radnóti Miklós Színház

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

Rusznák

About Author

Szólj hozzá!