Ahogy az a diktatúrákban lenni szokott, a Navalnij-ügyben is saját jogfosztó törvényeire hivatkozik a Kreml - Városi Kurír

Sorting by

×

Ahogy az a diktatúrákban lenni szokott, a Navalnij-ügyben is saját jogfosztó törvényeire hivatkozik a Kreml

Jogszerűtlennek és az orosz bírósági ügyekbe való megengedhetetlen beavatkozásnak minősítette csütörtökön Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Alekszej Navanij ellenzéki politikus szabadon bocsátását követelte Moszkvától.

Hirdetés

Veszélyben Navalníj élete!

A Kreml szóvivő arra reagált, hogy az EJEB szerdán, a saját eljárási szabályzatának 39. szakasza alapján úgynevezett ideiglenes intézkedést rendelt el, és követelte Moszkvától a bebörtönzött orosz ellenzéki politikus azonnali szabadon bocsátását. A bíróság politikus életét fenyegető kockázatok jellegére és mértékére, illetve fogva tartása általános körülményeire hivatkozott.
Peszkov szerint az EJEB “nyilvánvaló elfogultsága” kérdéseket vet fel Moszkvában. Leszögezte ugyanakkor, hogy Oroszország nem fog eleget tenni a Navalnij szabadon bocsátására vonatkozó követelésnek, ugyanakkor nem törekszik konfrontációra az Európa Tanáccsal (ET) és nem kíván kilépni szervezetből.
Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke a Rosszija 1 televízió egyik műsorában szintén azt hangoztatta, hogy Oroszországnak meg kell tartania ET-tagságát, ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az orosz képviselők felfüggesszék részvételüket a strasbourgi székhelyű szervezet parlamenti közgyűlésének (PACE) munkájában az EU- és a NATO-tagállamok várható nyomása miatt.

Kreml
Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő ugyancsak a Rosszija 1 tévécsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy az EJEB szabadon bocsátási követelésének “katasztrofális következményei” lesznek a nemzetközi jog és az emberi jogok elvi értelmezése szempontjából. Meglátása szerint a bíróság nem kísérletezhet és nem rombolhat le mindent, ami útjában áll, “Oroszország feltartóztatása érdekében”.

Szovjet módszerek újraélesztése a Kremlben

Peszkov szerint egyébként felkeltette a társadalmi érdeklődést és vitára alkalmas az a mások mellett Oleg Gyeripaszka üzletember és Nyikita Mihalkov Oscar-díjas rendező által is felvetett javaslat, hogy fosszák meg az orosz állampolgárságuktól azokat a személyeket, akik külföldi szankciókat sürgetnek Oroszország ellen. Ilyen retorziót utoljára a Szovjetunióban alkalmaztak.
A Kreml szóvivője Ukrajnát Oroszországgal szembeni barátságtalan oroszágnak és “nyugati országok projektjének” nevezte, amely a Nyugat által eltűrt 2014-es “erőszakos hatalomátvétel” nyomán jött létre. A szóvivő így kommentálta Vlagyimir Putyin elnöknek azt a kijelentését, miszerint az Északi Áramlat-2 földgázvezeték elleni támadások célja az, hogy Oroszországgal fizettessék meg a Nyugat az ukrajnai geopolitikai projektjének árát.

Az USA vigyázó tekintetét Moszkva helyett Texasra vesse!

Peszkov azt tanácsolta az Egyesült Államoknak, hogy az Északi Áramlatnál foglalkozzon többet Texas állam energiaellátásával, ahol a kemény hideg miatt többmillióan maradtak áram és fűtés nélkül. A szóvivő azt mondta, hogy nincs értesülése a gázvezetékről folytatott amerikai-német tárgyalásokról, és Moszkva Berlin azon kijelentéseiből indul ki, amelyek szerint a projektet be kell fejezni.

Előzmény

Alekszej Navalnij ellenzéki politikust január 17-én őrizetbe vették a moszkvai repülőtéren, amikor hazatért németországi gyógykezeléséről, amelyet azért kapott, mert több nyugati laboratórium szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték. Egy bíróság február 2-án letöltendőre változtatta a politikusnak az Yves Rocher-ügyben hozott felfüggesztett szabadságvesztését azon a címen, hogy számos alkalommal megsértette a feltételes szabadlábra helyezés feltételeit.
Az ítélet értelmében Navalnijnak 2 év 8 hónapot kell börtönben eltöltenie, miután a büntetésbe a házi őrizetben már eltöltött időt beleszámolták. Az ügy fellebbviteli tárgyalását szombatra tűzték ki.

Minden mennyiségben Navalníj

Kreml

Hirdetés
átver

2 hozzászólás

 • 2021.02.18 - 16:40
  Közvetlen hivatkozás

  Ha lehetne nem is kellene sok OV ugyanezt tenné az ellenségeivel, nem szabad hagyni ezt az elmebeteget, mert még képes rá…

  Válasz
 • 2021.02.18 - 17:09
  Közvetlen hivatkozás

  Volt már olyan a világtörténelemben, hogy politikai gyilkosság vetett véget egy diktátor életének és utána a nép sorsa jóra fordult….

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.