A Fidesz megválogatná, kik írhatnak újságot

Sajtókamaráról szőnek terveket Felcsúton. Ha megvalósul, teljesen átalakítaná a sajtóviszonyokat ez a kezdeményezés. Szöllősi György szerint érdemes lenne jobban megválogatni, hogy ki és milyen körülmények között írjon újságot.

A hivatásrendről kamaráról az ötletelést állítólag Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője gondozza, aki korábban a felcsúti futballklub kommunikációs igazgatója volt, és most is a településen él, Mészáros Lőrinc alkalmazásában. Az egyeztetésekbe a sportújságírók, a katolikus újságírók és a protestáns újságírók szakmai szervezeteit vonták be eddig.

Olyan kamarát képzelnek, amelybe nem lesz kötelező ugyan belépni ahhoz, hogy valaki újságnál dolgozhasson, de csak azok a sajtótermékek kapnának “országos médium” minősítést, amelyek tagjai a kamarának, elfogadják a szervezet etikai és szakmai előírásait, valamint vállalják, hogy kizárólag tagokat alkalmaznak.

Az még nem világos, hogy mivel jár, ha egy orgánum nem kapja meg ezt a minősítést. Felmerült például, hogy fizethetnének különadót az olyanok.

Az újságírók csak bejelentve – tehát nem számlásként – dolgozhatnának és egy bizonyos bérszintnél nem kereshetnének kevesebbet.

Ahhoz, hogy valaki kamarataggá váljon meg kellene felelnie több elvárásnak is, így például előírhatnák, hogy csak bizonyos képzettség vagy tapasztalat megléte esetén léphet be valaki, és el kellene fogadnia a szakmai és etikai szabályokat. A legfontosabb érv a tagság mellett természetesen az lenne, hogy licenc nélkül nem lehetne a nagyobb médiumoknál dolgozni.

– Tudomásunk van róla, hogy a jobboldaliként elkönyvelt újságírószervezetekkel már folytattak előzetes informális konzultációkat a kormány sajtókamara-terveiről, a messze legnagyobb taglétszámú érdekképviseletet, a Magyar Újságírók Országos szövetségét (MÚOSZ) azonban ezúttal még nem keresték meg – mondta a Népszavának Hargitai Miklós, a szervezet elnöke (civilben a Népszava szerkesztője). – Pedig határozott véleményünk van a kérdésről: amennyiben a kormányoldal tenni szeretne valamit a magyar sajtó törvényes működéséért, akkor hagyjon fel a médiatörvény, illetve az alaptörvény sajtószabadságra vonatkozó szakaszainak szisztematikus megsértésével.

Ezúton is kérik a sajtószabadságot fontosnak érző pártokat, ne legyenek partnerek semmilyen, a sajtószabadságot tovább korlátozó törvénymódosítás elfogadásában.

(Forrás: Népszava)

Kapcsolódó:

Birkák legyünk vagy szabadok?

Egy hozzászólás itt: “A Fidesz megválogatná, kik írhatnak újságot

 • 2018.01.28 - 13:44
  Közvetlen hivatkozás

  Csak keresztény szellemiségű, Orbán-hitű nyaloncok kaphatnak majd nyilvánosságot…
  A kommentelést betiltják, a közösségi internetes médiát Soros támogatottjainak és NGO médiának fogják nevezni,
  csak 18 év feletti és szigorúan ellenőrzött személyek írhatnak politikai kérdésekről. Vannak az elnyomásnak lehetőségei, komment-adó pl, vagy az internet-adó trükkös felélesztése…

  EKKORA HÁNYINGER LETT A VALAMIKORI DEMOKRATA FIATALOKBÓL ??
  ORBÁN ! NÉZZ A TÜKÖRBE ÉS AKASZD FEL MAGAD !!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük