Sámli-díjátadás Andrassew Iván emlékére - Városi Kurír

Sorting by

×

Sámli-díjátadás Andrassew Iván emlékére

Január 14-én este a Spinoza Házban a Népszava publicisztikai rovatának 2015-ben elhunyt vezetőjére emlékeznek, és egyúttal átadják a Sámli-díjat. 

Hirdetés

A Sámli-díjat ezúttal is annak ítélik,

aki az egykori író és újságíró szellemi örökségét a legméltóbban viszi tovább. A győztes Andrassew sámligyűjteményének egyik darabját kapja meg idén is, valamint némi pénzhez is jut.

“Azt tüntetjük ki ezzel az emelkedett horizontot biztosító tárggyal, aki munkásságával továbbviszi az andrassewi örökséget”

A Sámli-díj győztesét Karácsony Ágnes mutatja be.

“Ivánt sokan szerették, amiért íróként, publicistaként, riporterként, polgárjogi aktivistaként egyaránt a tisztességes cselekvés lehetőségeit firtatta és mutatta fel. Az emlékének ápolására alakult társaságunk ezért minden évben kitüntet valakit, aki ugyancsak ezt az utat járja”

-írta korábban az Andrassew Iván emlékét ápoló civil  társaság.

Az est vázát az Andrassew Iván nevét viselő civil társaság által várhatóan idén megjelenő könyvének szerzőivel folytatott beszélgetések adják.

A mű a média rendszerváltás után befutott pályáját, győztes és vesztes időszakait mutatja be a három évtized számos meghatározó szereplőjének gondolataival, élményeik felidézésével

– írták a közleményben.

A moderátor Vicsek Ferenc lesz, a résztvevők pedig Urbán Ágnes médiakutató, Lipovecz Iván, a HVG volt főszerkesztője, Tamás Ervin, az egykori Népszabadság főszerkesztő-helyettese és Harle Tamás újságíró.

Az est során Láng Balázs színművész tolmácsolásában idézet hangzik el Andrassew Iván egy nyilvános leveléből, amelyben a bizonytalan helyzet helyett követeli a médiahatóságtól a tételes cenzúra bevezetését. Péterfy Gergely a beszélgetés elé ír összefoglalót arról, hogy mit vár a könyvtől.

Papad

A Szent István parkban lévő padot a Független Magyar Médiáért Egyesület kezdeményezésére Andrassew Ivánról, a Népszava publicisztikai rovatának vezetőjéről, az első Fejtő-díjas íróról, újságíróról nevezik el. Andrassew Iván ezen a padon üldögélt, amikor már betegen eljött, hogy ott lehessen ő is a koszorúzáson.

Papad

Súlyos betegségéről a személyes blogján többször írt, az utolsó, november 27-én közzétett bejegyzésében a kezelés viszontagságairól és a pozitív fejleményekről számolt be.

megoszt

Hirdetés
átver

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Egy hozzászólás itt: “Sámli-díjátadás Andrassew Iván emlékére

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.