Sándor Zsuzsa: az érem másik oldala, avagy Handón túl…

A Városi Kurír pár napja írt arról, hogy Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal vezetője szerint az igazságszolgáltatás függetlensége biztosított, a politika nem befolyásolja a bíróságok munkáját. Az igen optimista nyilatkozat után a Klubrádióban Sándor Zsuzsa volt bíróval készült interjú.

A változás elindult

Derűlátó írással üdvözölte az új összetételű Országos Bírói Tanácsot a JogÁsz blogon Sándor Zsuzsa, aki szerint az, hogy több Handó Tündével szemben kritikus bíró is bekerült a testületbe azt bizonyítja: változás indult el a bírók között. A szakember szerint ez a folyamat már tart pár hónapja, erről tanúskodik, hogy az Országos Bírósági Hivatal vezetőjének több belső utasítását, döntését is megtámadták. Sándor Zsuzsa szerint egy nagyon fontos kifogás Handó Tünde kinevezési gyakorlatával szemben vetődött fel:

„Eddig ebből voltak konfliktusok, például Vasvári Csaba, aki a Pesti Központi Kerületi bíróságon dolgozik, ítélőtáblai állásra pályázott, és kétszer is első helyen végzett, tehát a kollégái szakmai véleménye alapján ő volt a legjobb jelölt. Handó Tünde viszont mindkétszer érvénytelennek nyilvánította a pályázatot, mert nem őt akarta kinevezni.”

A volt bírónő úgy vélte: „pofára mentek” a kinevezések, és a Handó Tündéhez lojális, az ő szempontjából megbízható jelöltek léphetnek csak előre.

Mindenki nyugodjon meg, Handó Tünde nagyon elégedett a munkájával

Ez azonban most megváltozhat:

“Szabály, hogy egy bírói pályázaton az első helyezettet kell kinevezi, ez alól csak OBT engedélyével lehet eltérni. Ezzel a jogával a testület eddig nem nagyon élt. De most, hogy Handó Tünde legnagyobb kritikusai is bekerültek az őt ellenőrző testületbe, ez megváltozhat.”

Sándor szerint a Kúria elnöke, Darák Péter a szavazás előtt egy szinte lelkesítő beszédben biztatta az elektorokat, olyan tagokat válasszanak, akikben tényleg megbíznak:

„Benne nagyon munkált most a bírói tisztesség, azt feltételezem, hogy neki sem tetszett, ahogy Handó Tünde többször visszaélt a hatalmával.”

A volt bírónő hozzátette, természetesen nem egyedül Handó Tünde döntései veszélyeztetik a bírói függetlenséget. Mint mondta, volt olyan eset is, amikor az Országos Bírósági Hivatal elnöke szembe ment a kormánypárti döntéssel:

„Ez történt tavaly, amikor ezt az ún. közigazgatási felsőbíróságot akarta a Fidesz létrehozni. Annak ellenére feles törvénnyel próbálták meg elrendelni ezt, hogy csak 2/3-os törvénnyel tehették volna meg. Ekkor Handó Tünde is egy 30 oldalas észrevételt írt, és kifogásolta ezt a lépést. Végül nem is lett belőle semmi.”

A kormány szőrös keze

Sándor Zsuzsa szerint a bírói kinevezések rendje azt bizonyítja, hogy a kormánypárt ennek ellenére igyekszik belenyúlni a bíróságok dolgába:

„Azóta egy igazságügyi miniszteri rendelet szabályozza, hogyan kell pontozni a pályázókat. Ebben az áll, hogy dupla annyi pont jár annak, aki a közigazgatásból jött, és fele annyi, aki lehúzott jó pár évet mondjuk fogalmazóként a bíróságon.”

A volt bíró ehhez hozzátette: az, hogy idén 220 új bírót kell felvenni, és erről csak ez a rendelet intézkedik, azt célozza, hogy erre a 220 új álláshelyre olyan emberek kerüljenek, akik kiszolgálják a jelenlegi rendszert

„Minden törvényszéken vannak bírói tanácsok, akik a szakmai véleményt adnak a jelöltekről, tehát nagyon sok múlik rajtuk, még egy ilyen eltorzult pontozási rendszerben is”

A barátnő

A miniszterelnök feleségének a barátnője, aki civilben a bírósági hivatal vezetője által elmondottak, enyhén szólva sincsenek még köszönő viszonyban sincs azzal, amiről Sándor Zsuzsa beszélt. A hivatali “optimizmus” azt mondatta Handó Tündével, hogy a rendszer – hála neki – jól működik. Kisebb gondok vannak, de azok nem lényegesek. A volt bírónő viszont megismertette velünk az érem másik oldalát.

Trócsányi: a magyar jogrendszert sikerült megújítani

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük