Sára Balázs új SZFE intézetvezető: a jelenlegi tanárok végig vihetik az osztályaikat

Friss tartalommal jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Egyetem honlapja, amelyet immár az új vezetés felügyel. Az alábbi interjú jelent meg a portálon Sára Balázzsal, az intézmény napokban kinevezett filmintézetének vezetőjével.

Kérdés-felelek…

Milyen elvek mentén kívánja vezetni a filmes oktatást az egyetemen? Melyek lesznek a legfontosabb szempontok a munkája során?

A szakmai alapok ismeretétől fogunk indulni, nagy hangsúlyt fektetve az egyéni kreativitás kibontására. Alkotó szakembereket fogunk képezni, akik képesek arra, hogy megfeleljenek a filmgyártás és a médiapiac folyamatosan változó igényeinek. Oda fogunk figyelni a hallgatók vizuális érzékenységére, fantáziájára, nyitottságára, befogadókészségére, és ezeket folyamatosan fejlesztjük az oktatás során.

Kik voltak a legnagyobb hatással Önre a pályafutása során? Miben állt a hatásuk?

Illés György és Koltai Lajos, mindketten mestereim voltak a főiskolán. Kende Jánostól is nagyon sokat tanultam, lestem el, elsőfilmesként pedig Kézdi-Kovács Zsolt volt jelentős hatással rám. A legnagyobb példaképem édespám, Sára Sándor, akinek öt utolsó filmjében az alkotótársa is lehettem.

Magyarország az utóbbi években a nemzetközi filmgyártás egyik központja lett. Hogyan képzeli ennek kihasználását az oktatásban?

A legfontosabb az, hogy a nemzetközi produkciókban tapasztalatot szerzett előadókat bevonjuk az oktatásba. Közvetlen, gyümölcsöző kapcsolatot kell kialakítani a külföldi filmes cégekkel, workshopokat fogunk velük közösen rendezni. Elengedhetetlen, hogy az egyetemen az angol nyelv oktatását kiterjesszük a filmes szakmai zsargon ismeretére.

<<< SZFE-hírek! >>>

A jelenlegi oktatokkal való együttműködést hogyan képzeli el? Kíván új oktatókat hívni az egyetemre?

Ahogy azt a fenntartó alapítvány kuratóriuma már többször is világossá tette, megfogalmazta, támogatom, hogy a jelenlegi tanárok végig vigyék az osztályaikat. Természetesen új szakmai tantárgyak indítását is tervezem a 2021-2022-es tanévben, de ezek még egyeztetés alatt állnak.

Titanic

Egy hozzászólás itt: “Sára Balázs új SZFE intézetvezető: a jelenlegi tanárok végig vihetik az osztályaikat

 • Avatar
  2020.11.25 - 10:35
  Közvetlen hivatkozás

  “Ögyes!” – szólt a rabbi és kacsintott egy jót…
  Én pedig gratulálok a szalonnával tűzdelt vadhús receptjéhez. Minden tétet állok, hogy más médiumok is ezt követve fogják sütögetni a független-objektív pecsenyéjüket. 🤠🪓

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük