Sára Sándor emlékezete – a fiú aki nem követi apja lépteit

Most, hogy a fiú, Sára Balázs, titokban és hitvány módon hagyta, hogy rátelepítsék egy intézményre, Színház- és Filmművészeti Egyetem Film- és Médiaintézete megbízott vezetője ként,   amelyhez a főnökeinek nincs semmi érdemi közük, amelyet gyalázatos erőszakkal el akarnak bitorolni, mintegy vigaszként emlékezzünk bő egy évvel ezelőtt elhunyt apjára: Sára Sándor rendkívüli művész volt, és okkal feltételezhető, hogy aligha fogadott volna el olyan megbízást, mint a fiú.

Sára Sándor operatőrként és rendezőként is kiváló volt

Előbbi szerepében egyebek között a Sodrásban, a Tízezer nap, az Apa, a Szindbád, a Tűzoltó utca 25. fémjelzi. Rendezőként a Cigányok, a Feldobott kő, a rendkívül szórakoztató szatíra, a Holnap lesz fácán és a 80 huszár is a nevéhez kötődik. Ő rendezte a Krónika és a Pergőtűz című fölkavaró, alapvető dokumentumfilmeket.

A rendszerváltás után

Legfontosabb közéleti szerepvállalása a Duna Tv vezetése volt, 1993 és 2000 között. Ebben az időszakban, 1999-ben a televízió elnyerte a világ legjobb kulturális televíziója címet.

Sára Sándor után rövidesen gyors hanyatlásnak  indult a televízió, amely aztán “nemzeti főadóvá” alakításával mindmáig elvesztette azt a kivételes helyet, amelyet addig birtokolt.

Voltak dolgok, amelyekben liberális ember nem vagy nem teljesen tudott egyetérteni vele. De ahol ő megjelent, ott mindig megjelent a minőség is: az általa irányított intézmény igazi köztelevízió volt. Nem csupán a kultúrában, hanem politikai és hírműsoraiban is.

“A Cigányoktól kezdve mindig olyan témához fordultam, amiről nem illett, nem lehetett, nem volt ildomos beszélni vagy amiről nagyon keveset beszéltek”, mondta egy interjúban .

 

Okkal tételezhetjük hát föl, hogy a jelenlegi méltatlan körülmények között semmiképpen sem vállalt volna szerepet a kormány SZFE-vel kapcsolatos terveiben. S ezért gondolhatjuk azt is, hogy az SZFE-t nyugodtan rá lehetett volna bízni.

De manapság nincsenek a NER-nek Sára Sándorhoz hasonló emberei. Nem csodálkozom ezen.

Sára Sándor élete és halála

Sára

Egy hozzászólás itt: “Sára Sándor emlékezete – a fiú aki nem követi apja lépteit

  • 2020.11.25 - 11:09
    Közvetlen hivatkozás

    Meg sem tudom számolni.hogy mennyi ország van.ahol nincs szfe.és csak a szinházakban tanulják a szakmát.Mi miért tartunk fenn egy.ilyen szaros farkuak egyesületét.akik még azt sem tisztelik.akitöl a fizetésüket várják.kérdezem.miért kell az ellensêget babusgatni.miért nem besxélnek arról.hogy a nyári szünetben miért kédzültek fel az iskola elfoglalására.ezek anarhisták.ugy is kell bánni velük.nekem ez a véleményem.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük