Az Európai Néppárt (EPP) több nemzeti delegációja abban bízik, hogy a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló különjelentés jövő heti európai parlamenti szavazása után meglesz a szükséges többség a jobbközép erőket összefogó pártcsaládon belül a Fidesz kizárására – írta szombaton a Politico.

Vajon milyen széles az EPP ernyője?

A brüsszeli hírportál arról számolt be, hogy az EPP-ben továbbra is vannak törekvések a magyar kormánypárt kizárására, de a többség egyelőre kivárja, mit fog mondani Orbán Viktor miniszterelnök a Sargentini-jelentés keddi vitáján, és arra hogyan fog reagálni Manfred Weber frakcióvezető.

A kérdés, hogy milyen széles a néppárt ernyője, mely pártok férnek be alá és melyek nem, a jövő héten rendkívül aktuálissá válik – áll a cikkben.

A politikai realitás

A szakértők szerint a pártcsaládon belüli bármilyen törés messzemenő következményekkel járna a 2019-es EP-választások előtt, és a rivális erők malmára hajthatná a vizet.

Ez a politikai realitás a magyarázata annak, miért vallottak kudarcot a Fidesz kizárására irányuló eddigi törekvések. Ez ugyanis talán azt eredményezné, hogy a következő ciklusban az EPP elveszíti a legerősebb frakciónak kijáró előnyöket – vélekedtek.

Egyes tagpártok eddig is elfogadhatatlannak tartották a magyar kormány tevékenységét. Ők abban reménykednek, hogy a jövő heti szavazással eljön végre a pillanat, amikor meglesz a kellő támogatottsága a Fidesz kizárásának. Ez azonban a Politico szerint közel sem egyértelmű.

Megőrizni a status quot

Manfred Weber a status quo megőrzésének pártján van, mivel szerinte ez az egyetlen módja Orbán Viktor „kordában tartásának” – írta a Politico.

Weber nemrég telefonon beszélt Orbánnal, és egyértelművé tette:

„nem segítenek neki, ha a magyar miniszterelnök sem segít nekik”

– közölte egy névtelenséget kérő illetékes.

A többség még kivár

Miközben korábban számos nemzeti delegáció ellenérzéseit fejezte ki a Fidesz EPP-tagságával kapcsolatosan, a híroldal megkeresésére ezúttal mindössze két tagpárt erősítette meg, hogy támogatnák a jelenlegi kizárási törekvéseket. A többség még kivár.

Az igazság órája Webernek és Orbánnak

A jogállamiság magyarországi helyzetével foglalkozó, úgynevezett Sargentini-jelentéssel kapcsolatban közölt cikket szombati számában a Der Spiegel című független német hírmagazin.

Az Európai Parlament – Az igazság órája Webernek és Orbánnak című írásban kiemelték:

a „jogállami elvek megsértésének számos esetét” felvonultató jelentés miatt az Európai Néppárt (EPP) arra „kényszerül, hogy alapvetően tisztázza viszonyát Orbán Viktor magyar kormányfővel”.

Mint írták, a szavazás „próbatétel” lesz az EPP csúcsjelölti tisztségére pályázó Manfred Webernek, aki

„egyrészt számít Orbán támogatására a november elején Helsinkiben tartandó csúcsjelöltállító kongresszuson, másrészt nemigen engedheti meg magának, hogy továbbra is helyet biztosítson neki a párt soraiban”.

Orbán miatt hatalmas a frusztráció

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) egy EPP-s európai parlamenti képviselője, Sabine Verheyen a hírmagazinnak azt mondta, hogy „hatalmas a frusztráció nálunk Orbán miatt”. Hozzátette: amennyiben a jelentés „szakmailag jól alátámasztott, támogatni fogják az EPP-ben”.

Egy luxemburgi EPP-képviselő, Frank Engel azt mondta, hogy ebben az ügyben nem veti alá magát a frakciófegyelem elvének. Egy osztrák EPP-képviselő, Ottmar Karas azt javasolja, hogy függesszék fel a Fidesz EPP-tagságát, ha a parlament elfogadja a jelentést – írta a Der Spiegel, hozzátéve, hogy az EPP luxemburgi és hollandiai tagpártjai a Fidesz kizárását sürgetik.

(Forrás: MTI)

A Fidesz és Sargentini

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét