Judith Sargentini: ne nézzék tétlenül a magyar jogsértéseket

Ismerem a magyar kormány minden érvét, és épp ezek erősítenek meg a jelentés igazában – mondta a hvg.hu-nak adott interjúban Judith Sargentini.

A holland zöldpárti EP képviselő nagyon bízik benne, hogy az uniós tagállamok nem nézik tovább tétlenül a magyar jogsértéseket. Nem csak a gyűlölködést érzékeli, de azon magyarok reményét is, akik az Európai Parlamenttől várnak támaszt. Sargentini azt mondja, ha jövő héten meglesz a kétharmad, akkor az egy nagyon erős üzenet lesz a Tanács felé.

A magyar polgárok jogait védi a jelentés

Néhány további részlet az interjúból:

„Ez a jelentés a magyar polgárok jogait védi, hogy sokszínű demokráciában éljenek, amelyben tisztességes igazságszolgáltatás ítélkezik felettük, a tájékoztatás teljes körű, szabadon gyakorolhatják vallásukat, és nem korlátozzák a gyülekezési jogukat.”

„…a magyar kormánypártnak többsége van a parlamentben. De a parlamenti többség nem egyenértékű a demokráciával, a „győztes mindent visz” elve nem működik a jogállamban. Az európai családban bizonyos értékekhez tartjuk magunkat.”

„…a demokrácia szempontjából a választás olyan, mint a hab a tortán. A demokráciának lényeges eleme, de önmagában nem egyenlő a demokráciával. Nézze meg a jelentésben felsorolt 12 problémás pontot. Az alkotmányosságtól a véleménynyilvánítás szabadságáig, a korrupciótól a kisebbségek védelméig, a vallásszabadságtól a szociális jogokig. Az Európai Parlament illetékes bizottsága ezeket megvizsgálva jutott arra a következtetésre, hogy Magyarországon súlyosan sérül a jogállamiság, és sérülnek a közös európai értékek.”

A tagállamok ne nézzenek félre

„A mostani jelentéssel azt követeljük, hogy a tagállamok tegyenek valamit, és ne nézzenek félre, ahogy eddig, miközben a család egyik tagja alapvető jogokat von meg az állampolgáraitól.”

„Ha megnézem, hogy a Néppártból hányan szavazták meg a lengyel helyzetet kritizáló jelentést, akkor nehezen tudnám elfogadni, ha nem jutnának azonos következtetésre a magyar szituáció kapcsán.”

„Mindenféle meséket olvastam magamról, meg durva szitkozódásokat, én azonban nem süllyedek erre a színvonalra, és igyekszem kizárni az egészet.”

„Szerintem az Európai Unió politikusainak épp az a feladatuk, hogy megszólaljanak, és nevezzék nevükön a dolgokat. Erre kaptak felhatalmazást a választóiktól.”

Szoros szavazás várható az EP jövő heti plenáris ülésén

Igen szoros szavazás várható a magyarországi különjelentés ügyében az Európai Parlament (EP) jövő heti plenáris ülésén – jelentette ki csütörtökön a dokumentumot összeállító Judith Sargentini, aki szerint képviselőtársainak túlnyomó többsége egyetért jelentése megállapításaival, de a pártpolitika még “bezavarhat”.

A holland zöldpárti jelentéstevő brüsszeli sajtóreggelijén rámutatott, hogy az EP illetékes bizottságában nagy többséggel elfogadott dokumentum olyan nemzetközi szervezetek értékelésein, bíróságok ítéletein alapul, amelyeknek senki nem kérdőjelezheti meg a függetlenségét.

Kiemelte, hogy a nyáron számos újabb aggasztó fejlemény történt Magyarországon, „nem látszik semmilyen jele a visszatérésnek a normális demokratikus működéshez”, amihez mindenekelőtt meg kellene érteni, a demokrácia nem arról szól, hogy a „győztes mindent visz”.

(Forrás: hvg.hu, MTI)

Kapcsolódó:

A Sargentini-jelentésről