Sorting by

×

Sberbank-sújtotta övezet: “nem fér a fejembe, hogy miért engedték a banknak, hogy a beérkező pénzeket befogadja, miközben mi nem juthattunk hozzá a saját pénzünkhöz”

A Magyar Nemzeti Bank elrendelte a magyarországi Sberbank végelszámolását, melynek értelmében a hitelintézet ügyfelei legfeljebb 36 millió forintos kártérítést kaphatnak. Az Opten céginformációs rendszer adatai szerint 16 ezer magyar vállalkozásnak van számlája az orosz pénzintézetnél, közülük 6 ezer cégnek kizárólag ennél a banknál – írta a 24.hu.

Csőd…

A csőd szélére kerül a Sberbank végelszámolása miatt egy élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó budapesti kisvállalkozás, melynek az összes bankszámlája az orosz tulajdonú hitelintézetnél van. A 2005-ben alapított – az elmúlt években egymilliárd forintos forgalmat bonyolító – társaság tulajdonos-ügyvezetője a 24.hu-nak arról beszélt, cége minden pénze, összesen 190 millió forintja van sberbankos számlákon, amiből a vállalkozást finanszírozták.

17 év munkája, 17 év adózott nyeresége, amihez nem tudunk hozzájutni. Feltehetően nem fogjuk tudni megtartani a 11 alkalmazottunkat, és az már most biztosnak látszik, hogy márciusban senki nem kap fizetést

– közölte a cégtulajdonos. Körülbelül 5 éve vitték át a számláikat a Sberbankhoz, amely kedvező feltételeket kínált a kisvállalkozások számára. Nem is volt problémájuk a pénzintézettel, ám már az kellemetlenül érintette a céget, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) múlt héten elrendelte, hogy a következő 30 napban csak 7 millió forinthoz juthatnak hozzá. A bank végelszámolása pedig nagy valószínűséggel a kisvállalkozás csődjét jelenti, hiszen az összes pénzük töredékét, 36 millió forintot kaphatnak vissza. Az említett kisvállalkozás tulajdonosa elmondta, a kártalanítás összege töredéke a bent ragadt pénzüknek, szerinte ez a 36 millió forint nem elég arra, hogy finanszírozni tudják a működésüket, és fizetni tudják a számláikat és az alkalmazottaikat. Érdemi tájékoztatást pedig sem a bank vállalati kapcsolattartójától, sem pedig az MNB-től nem kaptak. Ráadásul – mint mondta – további kintlévőségeik érkeztek a számláikra, amiket nem is tudtak átirányítani.

Nem fér a fejembe, hogy miért engedték a banknak, hogy a beérkező pénzeket befogadja, miközben mi nem juthattunk hozzá a saját pénzünkhöz. Mióta bezárt a bank, csaknem 20 millió forintunk érkezett még be a számláinkra. Azzal, hogy ezt befogadhatták, úgy érzem, hogy még egyszer megloptak

– mondta a cég tulajdonos-ügyvezetője, aki azt is hozzátette:

Így megy tönkre egy 17 éve működő jól teljesítő cég, amelyik 11 magyar munkavállalónak biztosít megélhetést. Az elmúlt években több mint egymilliárd forint adót fizettünk be, és most majd visszakapunk 36 millió forintot.

Mint mondta,

a múlt héten még arról olvastak a hírekben, hogy a Sberbankot nem érintik az orosz-ukrán háború miatti szankciók, ezért nem is tettek lépéseket.

További részletekért kattintson a 24.hu-ra!

Kapcsolódó

 

A Magyar Nemzeti Bank elrendelte a magyarországi Sberbank végelszámolását, melynek értelmében a hitelintézet ügyfelei legfeljebb 36 millió forintos kártérítést kaphatnak. Az Opten céginformációs rendszer adatai szerint 16 ezer magyar vállalkozásnak van számlája az orosz pénzintézetnél, közülük 6 ezer cégnek kizárólag ennél a banknál - írta a 24.hu.

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.