Schmidt Máriáék első fokon elbukták a Pruck-pert

A Fővárosi Törvényszék bocsánatkérésre kötelezte Schmidt Máriáékat, valamint arra, hogy minden érintett helyen, kiadványban korrigálják a perben szereplő fotóhoz tartozó nevet.

A feliratot mindenütt javítani kell

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön, nem jogerősen megállapította, hogy a Terror Háza megsértette a néhai Pruck Pál kegyelethez való jogait – tudósít az Index.

A törvényszék Schmidt Máriáékat bocsánatkérésre, a Dózsa Lászlóra utaló feliratok eltüntetésére kötelezte, valamint arra, hogy az 56-os fénykép alá Pruck Pál nevét írják. A változtatásokat a Terror Háza összes vonatkozó kiadványában, honlapján, az épületben kiállított képen is végre kell hajtani, valamint a Nagy Lajos király úti hatalmas épületfestéshez is oda kell utólag írni Pruck Pál nevét. A bíróság bizonyítottnak találta ugyanis, hogy az 1956-os fényképen valóban Pruck szerepelt, nem pedig Dózsa László.

Minden perköltséget a Terror Házának kell viselnie.

A pert a még 2000-ben elhunyt Pruck Pál lánya indította, miután a Schmidt Mária vezette közalapítvány Dózsa László nevét írta egy ’56-os fotó, illetve falfestmény alá, amelyen egy sapkás gyerek áll fegyverrel a vállán. A néhai Pruck Pál rokonai hiába állították, hogy tévedésről van szó, Schmidt Máriáék nem korrigálták a hibát.

Sőt, a fideszes pártsajtó megtámadta Pruck Pált, és Schmidt Mária is köztörvényes bűnözőzésbe és MSZMP-zésbe kezdett – emlékeztet az Index.

A történészek munkáltatójuktól írásbeli figyelmeztetést kaptak

Az 1956-os Intézet kutatói a botrány kirobbanása után alaposabban megvizsgálták, ki van a 60 éves fotón. Ők is azt állapították meg, hogy Pruck Pál látható a korabeli fotón, amikor pedig a történészek megszólaltak az ügyben, munkáltatójuktól írásbeli figyelmeztetést kaptak.

A Fővárosi Törvényszék ezek után a csütörtöki ítélethirdetésében egyértelműen a Pruck-családnak adott igazat. Helyt adtak az 1956-os Intézet történészeinek és a kirendelt antropológus szakértőnek, akik egyaránt arra jutottak, hogy Pruck van az érintett fotón.

Érdek nélkül

A bíróság azt is figyelembe vette, hogy Pruck Pálnak 1986-ban semmi érdeke nem fűződött ahhoz, hogy ok nélkül elismerje részvételét a forradalomban, mégis megtette ezt.

(Forrás: HVG)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük