Hadházy: Segít-e az EU a járvány idején? Nagyon is, csak Európa legkorruptabb rendszerének nehezebben tud segíteni!

Segít-e az EU a járvány idején? Nagyon is, csak Európa legkorruptabb rendszerének nehezebben tud segíteni. Tegyük rendbe ezt gyorsan: a kormány azt hazudja, hogy semmilyen segítséget nem kapunk az EU-tól (csak kipcsak barátainktól, ugye) miközben a hírek 2000 milliárdos segítségről szólnak.

Ez óriási összeg, mi hát az igazság?

Röviden: a Fidesz persze hazudik most is, de igaza van abban, hogy ez a pénz a valóságban nem jelent ekkora segítséget. Csak azt felejtik el elmondani, hogy erről egyedül a velejéig korrupt magyar kormány tehet, amelyik az elmúlt évben az EU-s pénzek módszeres lerablását intézte.

Miről van ugyanis szó?

Az EU döntése két módon juttatná valódi segítséghez Magyarországot:

 • 1) beleegyezne, hogy a még nem elköltött, 2022-ig lehívható támogatásokat átcsoportosítsák, szabadon, valóban hatékonyan költsék a járványvédelemre, illetve a legsérülékenyebb kisvállalkozások megsegítésére
 • 2) nagylelkűen – tényleg! – elengedi azokat a horribilis büntetéseket – 800 milliárd Ft eddig! –, amiket az EU-támogatások módszeres lopásáért rótt ki.

Miért mondja a kormány, hogy ez semmi?

Kezdem a második ponttal. Azt kell tudni, hogy a kormány eddig mindig lazán kiröhögte, amikor a lopások miatt Brüsszel pénzvisszafizetésre kötelezte őt. Ugyanis „magyar gógyival” eleve sokkal (10 százalékkal) több projektet jelentett le – számítva arra, hogy az összes támogatás 10 százalékát bukni fogja az intézményes csalás miatt –, tudva azt, hogy első körben az EU megengedi, hogy másik projektre ki lehessen fizetni a büntetésként visszakért pénzt (ez amúgy pont annyira nevetséges, amennyire látszik, hiszen ez semmilyen visszatartó erőt nem jelentett a kormánynak, mert már előre beárazta, hogy a pénzek 10 százalékát bukni fogja).

Arra számított, hogy a 800 milliárdot (mert ennyi büntetésről volt szó) megkapja majd úgyis a „tartalék” kamu projektekre

Ezzel a pénzzel tehát már számolt, ki is osztotta, dörzsölte a tenyerét, hogyan lehet majd ellopni újabb projekteken. Ehhez képest most nem kell visszafizetnie ezt a pénzt, de nem is kap újra 800 milliárdot. Így költheti ezt a pénzt valódi segítségre, járványügyre, kisvállalkozások valódi megsegítésére, de kisvasút meghosszabbítására, felcsúti csónakázótóra (mert olyan is lett ám, 200 millióért), felcsúti fényágyra, milliós „sportnapokra” stb, stb. nem.

A másik 1200 milliárd valóban a még ki nem fizetett, de Magyarországnak korábban odaítélt támogatási összeg

Azonban az EU itt megengedi, hogy átvsoportosítsuk a pénzeket, az eredetileg vállalt projektek helyett célzottan a járvány és következményei leküzdésére fordítsuk. Gulyás és Orbán sipítoznak, hogy ez csak 1200 milliárd forint. De ez azért csak ennyi, merg AZ ELMÚLT ÉVEKBEN ÉSZ NÉLKÜL SZÓRTUK KI A PÉNZT HÜLYESÉGEKRE. Gulyás az hazudja, hogy ez az ügyesség jele, hogy már három évvel a végső határidő előtt majdnem az összes pénzt elköltöttük. Pedig nem erről van szó: eszetlenül, minden ellenőrzés nélkül öntöttük a pénzt a fideszes haverokhoz – a felelősebb kormányoknál még jóval több pénz áll elköltetlenül.

Olyanok vagyunk, mint a mesében a tücsök:

nyáron ész nélkül elszórakoztunk, elmulattunk a pénzt. A hangya országoknak most arányosan több megmaradt pénzük van. Viszont, mivel eleve mi voltunk a támogatások egyik legnagyobb haszonélvezője, még így is komoly összeg maradt.

2000 milliárd forint az kb. 3 milliószor 700 ezer forint, vagyis akár családonként ennyi pénzt juttathatna el a kormány mindenkinek ebből (valóban sok más, előre lekötött kamu projekt helyett). Közös felelősségünk, hogy ne engedjük, hogy ez a pénz a néhány szokásos “szent családhoz” jusson!

A rendelet amúgy itt olvasható. Be kell vallanom, a nehéz és bonyolult szöveg kibogozására @Jávor Benedek korábbi EP-képviselő segítségét kellett kérnem, neki ezúton is köszönöm a segítségét!

figyu

Egy hozzászólás itt: “Hadházy: Segít-e az EU a járvány idején? Nagyon is, csak Európa legkorruptabb rendszerének nehezebben tud segíteni!

 • Avatar
  2020.03.29 - 16:37
  Közvetlen hivatkozás

  Pedig úgy mint eddig szórnák most is @ pénzt ! … Mint a bolond a szalmát a kazaltűzben !

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük