Semjén és eszmetársai kiakasztották a Franciaországban élő magyarokat! – a többieket azért nem, mert nem értenek “világnyelvül”

Semjén Zsolt, a regnáló miniszterelnökhelyettes a HírTV-ben hangot adott annak a rögeszméjének, hogy a Notre Dame kigyulladásával kapcsolatban „a francia szekularista, egyházellenes politika vastagon benne van”, mivel államosították a templomokat, és az állam töredékét sem akarta adni a Notre Dame tatarozásához. 

Itt nem állt meg

A másik az, hogy ha nemzetközi mozgalom indul a Notre Dame támogatására, Magyarország mint keresztény ország nyilván ezt meg fogja fontolni. Na de az a helyzet, hogy Franciaország egy gazdag ország. Hát Macron elnöknek nem azt kellett volna bejelentenie, hogy Franciaország újraépíti a Notre Dame-ot?

Persze Semjén Zsolt szerint is az lett volna a legegyszerűbb, ha nem hagyták volna leromlani a templom állapotát. És szigorúan magánemberként tragikus szimbólumot is lát az épület leégésében, mert Franciaország sok minden mellett a saját kereszténységét is megtagadta.

A válasz

Nyílt levelet tett közzé több, Franciaországban élő magyar értelmiségi Semjén Zsolt nyilatkozatára reagálva, amiben a miniszterelnök-helyettes arról értekezik, hogy az égő Notre Dame kifejezi a hitét megtagadó Franciaország tragédiáját. Ahogy írják, nem találnak elég erős szavakat Semjén gyalázkodásnak visszautasítására.

“A párizsi Notre Dame székesegyházat ért katasztrófára a francia közvélemény példátlan egységgel reagált. Az összes politikai párt, minden egyház, társadalmi szervezet a tettre kész szolidaritás hangján szólalt meg. A külföldi politikusok Putyintól Trumpig együttérzésükről biztosították Franciaország népét, egyet kivéve. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a nagy inkvizítor palástját magára öltve kioktatta Franciaországot, amely szerinte “megtagadta saját történelmét, megtagadta önmagát, megtagadta saját kereszténységét és hitét”. Valamivel burkoltabb fogalmazással azt is megkockáztatta, hogy a templom leégését a szekularizáció okozta.

Mi, Franciaországban élő magyar értelmiségiek

nem találunk elég erős szavakat ennek a gyalázkodásnak a visszautasítására. Ennek az országnak, amely 63 évvel ezelőtt feltétel nélkül befogadott bennünket, lehetővé tette, hogy befejezzük tanulmányainkat és, hogy választott pályánkon érvényesüljünk. Ha ma egyenlő polgárként élhetünk befogadó hazánkban, éppen annak köszönhetjük, hogy Franciaország hű maradt történelméhez, önmagához, a felvilágosodott humanizmus értékeihez.

Semjén Zsolt személyével nem kívánunk foglalkozni

Egy kormány második embere azonban sohasem beszélhet magánemberként. Tekintsük szavait a kormány hivatalos véleményének? Terjesszük szülőhazánk jó hírét ilyen stílusú és ilyen tartalmú mondatokkal? Ne számítson arra pártjuk és kormányuk, hogy amit a pártállami korszak évtizedeiben nem tettünk, a szégyenteljes hallgatást választjuk!”

Az aláírók:

Karinthy Judit, műfordító
Kende Péter, politikai elemző, az MTA külső tagja
Márton László, író
Nagy Pál, író
Vető Miklós filozófus, az MTA külső tagja
Dr. Wiener Pál, pszichiáter

Kapcsolódó

Gábor György: a semjéni lángelmét óvnám a hirtelen, zsigeri és csupán a politikai megfelelés magasztos céljait szolgáló értelmezésektől

Gyomorforgató! A pécsma.hu a Notre Dame-i tűz kapcsán…..

Egy hozzászólás itt: “Semjén és eszmetársai kiakasztották a Franciaországban élő magyarokat! – a többieket azért nem, mert nem értenek “világnyelvül”

  • 2019.04.24 - 23:02
    Közvetlen hivatkozás

    Semjénnek megszólalnia sem kell. Egy végtelenül buta begyöpösödött agyú álszent politikus…Orbán tökéletes helyettese. Szégyellem magam pártpreferencia nélkül is.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük