Frissítve! Semjén sok millióval tartozhat a NAV-nak a svéd vadászatok miatt

 Az ajándékozás utáni illetéket meg kellett volna fizetnie Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek a svédországi vadászatok után – írja az Index a Transparency Internationalre (TI) és Deák Dániel egyetemi tanárra, nemzetközi adójogi szakértőre hivatkozva. Cikkünk végén olvahatják a NAV hivatalos nyilatkozatát

Miután az azóta bezárt Magyar Nemzet lehozta, hogy Semjén Zsolt 2012-ben, 2013-ban, 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben is részt vett svédországi vadászatokon, amelyek költségét nem maga, hanem egy állami megbízásokat elnyert vállalkozó állta, a TI az Országgyűlés mentelmi bizottságához fordult. A szervezet jogi vezetője, Ligeti Miklós a politikus vagyonnyilatkozatának korrigálását szerette volna elérni, a kezdeményezést azonban Hargitai János, a testület szintén KDNP-s elnöke saját hatáskörben elutasította.

Ligeti a következő körben reagált Hargitai kifogásaira, és újra kezdeményezte a vizsgálatot, egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a szja-törvény értelmében Semjén ajándékba kapott vadászatai adóköteles jövedelemnek számítanak. A mentelmi bizottság elnöke megint visszautasította a vizsgálatot, de azt is leírta, hogy Ligeti téved az adókötelezettséggel kapcsolatban: az ajándék, ha más magánszemélytől ingyen vagy kedvezményesen kapja valaki, adómentes.

Deák Dániel nem így látja. Az adószakértő szerint az szja-t nem, a 18 százalékos illetéket viszont muszáj megfizetni, az ajándékozás tényét pedig Semjénnek kellett volna bejelentenie az adóhivatalnál.

Ligeti azt is jelezte, hogy vizsgálni kellene, vajon Semjén vadászatát Farkas maga vagy valamelyik cége, az szja-mentesség ugyanis csak az előbbi esetben áll. Ha az adományozó cég volt, akkor a juttatás jövedelemnek minősül, így a vagyonnyilatkozatba is bele kellett volna foglalni.

“Lehetséges tehát, hogy Semjén Zsolt elfogadhatta a 20-25 millió forintot érő vadászatokat, és azokat tényleg nem kellett feltüntetnie a vagyonnyilatkozatában. Viszont akkor kénytelen lesz kifizetni a sokmilliós illetéket, azok kamatait, meg esetleg némi bírságot is” – foglalta össze a portál.

(Forrás: Index)

Cikkünk közzététele után kaptuk a NAV alábbi helyreigazítást tartalmazó közleményét:

“Tisztelt Szerkesztőség!

Kérjük „Semjén sok millióval tartozhat a NAV-nak a svéd vadászatok miatt” című cikkük mielőbbi helyesbítését, mert az súlyos tévedésen alapul. Az ajándékozási illeték adójogi megítélése egyszerű, azonban a fent említett cikkükben mégis sikerült azt, az olvasókat megtévesztő módon, félreértelmezni. Az ajándék tárgya csak akkor pénz, ha az ajándékozott azt kapja meg ténylegesen (készpénzben vagy magyar bankszámlájára). A szolgáltatás ajándékozása nem illetékköteles, mivel az kívül esik az illetékről szóló 1990. évi XCIII. törvény ún. tárgyi hatályán. Nem kell ajándékozási illetéket fizetni akkor sem, a megajándékozott külföldön jut ingó vagyontárgyhoz (a magyarországi hasznosítási célú gépjármű, illetve a magyarországi ingatlanvagyonnal rendelkező társaság vagyoni betétje kivételével).

Üdvözlettel; NAV Sajtó”

Kapcsolódó:

Még mielőtt lelőné a húsvéti nyuszit – Már az OLAF előtt Semjén Zsolt svédországi orvvadászata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük