Semjén Zsolt aljas húzása – Csak nem a félelem szülte az ötletet?

Péntek este nyújtották be azt a törvénymódosítási javaslatot, amelyet Semjén Zsolt jegyez, és amelynek lényege, hogy 

„megteremtse az uniós lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok számára az aktív választójog gyakorlásának lehetőségét az Európai Parlament tagjainak választásán.”

Azaz a törvénymódosítás értelemszerűen nem terjedne ki minden határon túli magyarra, hiszen például mivel Románia EU-tag, egy erdélyi magyar elvben kétszer szavazhatna, ami nyilván képtelenség. Ugyanez a helyzet a felvidéki magyarokkal is, így a módosítás elsődleges célja, bár ugyan az összes, EU-n kívül élő magyar állampolgárra kiterjesztené az EP-szavazás lehetőségét, de feltehetően a kárpátaljai és a vajdasági magyarok szavazatainak megszerzése lenne.

Ahogy a törvénymódosítás szövege fogalmaz, az

„(1a) Az Európai Parlament tagjainak választásán az a magyar állampolgár is választó, aki a) Magyarországon élő, lakcímmel nem rendelkező választópolgár, b) az Európai Unió területén kívüli lakóhellyel rendelkezik.”

A törvénymódosítási javaslat indoklása az Európai Tanács egy korábbi állásfoglalására hivatkozik, amelyben arra hívták fel a tagállamokat, hogy az uniós lakóhellyel nem rendelkező állampolgáraik számára is teremtsék meg annak lehetőségét, hogy az Európai Parlament tagjainak választásán részt vehessenek.

A Fidesz a kettős állampolgárság bevezetése óta tudatosan épít a határon túli magyarok közötti kampányra, ezekből a régiókból érkező levélszavazatok között elsöprő volt a kormánypárt támogatottsága.

Semjén Zsolt idén tavasszal egyenesen arról beszélt, hogy a határon túli magyaroknak erkölcsi kötelességük a Fideszre szavazni.

A törvénymódosítás elfogadásához kétharmados többségre van szükség.

(Forrás: 444)

Semjén aranyláncot és plecsnit kap! – mert megérdemli…? Ja, nem….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük