Sorting by

×

Semjén Zsolt alvásproblémája – a keddi, 23.15-kor benyújtott törvényjavaslata civil törvény-ügyben

Micsoda mázlisták vagyunk! Orbán Viktor miniszterelnök az oltakozása után negyed órával újra a vártán harcolt, mintha mi sem történt volna, éjjelente ellenőrzi a vakcinaelosztást, míg helyettese, Semjén Zsolt -nem akarva lemaradni főnökétől- az éj leple alatt rendszeresen törvényjavaslatokat nyújt be a parlamentnek.

A hajnali termés….

“Hatályát veszti a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvény

– ezt tartalmazza az törvényjavaslat, melyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be kedden késő este.

Ezzel a kormány eleget tesz az Európai Bíróság ítéletének, mely kimondta, hogy a 2017-es civiltörvény nem egyeztethető össze az EU- joggal.

A 2020. június 18-án kihirdetett ítéletében az EB megállapította:

a törvény ellentétes a tőke szabad mozgására vonatkozó rendelkezésekkel, valamint az Európai Unió Alapjogi Chartájának több cikkelyével – ezek a magán- és a családi élet tiszteletben tartásához való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot érintik.

A most benyújtott törvényjavaslat indoklásában azt írják: az Európai Bíróság megerősítette, hogy

“a közéletre és a nyilvános vitára jelentős befolyást gyakorolni képes szervezetek részére nyújtott támogatások átláthatóságának biztosítása közérdeken alapuló nyomós indokul szolgálhat” .

Ezért a hatályon kívül helyezéssel egyidőben új, az európai uniós joggal konform szabályozás megalkotását célozzák. Eszerint

mindazon egyesületről és alapítványról, amelynek tárgyévi mérlegfőösszege eléri a 20 millió forintot, az Állami Számvevőszék külön törvényben meghatározott módon évente összefoglaló jelentést tesz közzé.

Forrás

 

semjén

átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.