Connect with us

Kerítésen innen

Semjén Zsolt tette a dolgát: átadott egy rakat kitömött állatot a Soproni Egyetemen

Megosztás

Az emberiség kulturális örökségéhez hozzátartozik a vadászati kultúra, ami a legősibb, történelem előtti örökségünk, amit magunkkal hoztunk – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Soproni Egyetem megújított Vadgazdálkodási Gyűjteményének átadóján kiemelve: az orosz-ukrán háború nyomán pedig beigazolódott, hogy ha „nem tudunk a legszükségesebbekre tekintettel önellátásra berendezkedni, akkor könnyen kiszolgáltatott helyzetbe kerülünk”.

Megosztás

Az emberiség kulturális örökségéhez hozzátartozik a vadászati kultúra, ami a legősibb, történelem előtti örökségünk, amit magunkkal hoztunk – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Soproni Egyetem megújított Vadgazdálkodási Gyűjteményének átadóján kiemelve: az orosz-ukrán háború nyomán pedig beigazolódott, hogy ha „nem tudunk a legszükségesebbekre tekintettel önellátásra berendezkedni, akkor könnyen kiszolgáltatott helyzetbe kerülünk”.

A nagy va..va..vadász

Az ünnepségen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az intézmény díszpolgáráról kiderült, hogy nem bonyolult elme, viszont konkrét elképzelése van a „jövőt” illetően.

Első feladatként említette a politikus azt, hogy legyenek minőségi erdők idehaza. A második a magyar gazdaság faanyaggal való ellátása, mert életidegen lenne, ha „az erdeinkre nem tekintenénk gazdasági erőforrásként”. A harmadik pedig a rekreáció, a kikapcsolódás.

Feladata van a vadgazdálkodásnak is, mégpedig

  • az első, hogy legyen minőségi vadállomány,
  • a második pedig a társadalom vadhússal való ellátása.

fotó: MTI/Filep István

Sopron ezeknek a fellegvára, letéteményese és művelője

Semjén azt szűrte le a világjárványból és az orosz-ukrán háborúból, hogy ha nem tudunk a legszükségesebbekre tekintettel önellátásra berendezkedni, akkor könnyen kiszolgáltatott helyzetbe kerülünk. Innen jutott arra a megállapításra, hogy

„ha nincsenek professzionális erdészetek, akkor az ország kiszolgáltatott helyzetbe kerül. Ugyanez érvényes az élelmiszer tekintetében is, ahol egyre inkább megkerülhetetlen az a forrás, amit a természet ad vadhús formájában”.

fotó: MTI/Filep István

„Vadat, halat, s mi jó falat…” a menzákra!

Semjén Zsolt kitért arra is, hogy a kormány minden támogatást megad ahhoz, hogy a közétkeztetésbe is bevonják a vadhúst.

„Arra törekszünk, hogy a vadhús ne luxuscikként jelenjen meg a piacon.”

De megemlítette azt is, hogy fenntartható vadászat nélkül sem erdő-, sem mező-, sem minőségi vadgazdálkodás és természetvédelem sem lehetséges.

Szerző