Semmi káosz, csak a tudomány halad előre nap, mint nap – Karikó Katalin a harmadik oltásról

A szakember a harmadik oltások engedélyezése apropóján beszélt a további lehetőségekről. Karikó  Katalin most korrigálta azt a véleményét, amikor a Népszavának még úgy nyilatkozott, hogy mivel klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, jelenleg nem támogatják az oltóanyagok felcserélhetőségét és kombinált alkalmazását.

Közben Kásler és Merkely

Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszter elmondta, a kormány azt javasolja, hogy a harmadik oltás eltérő típusú legyen, mint az előző kettő – írta meg többek között a Liner.hu is.  A  Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla arról beszélt, Németországban és Nagy-Britanniában AstraZenecára adnak Pfizert, és fordítva:

„Amit nem tanácsolok, hogy vektoralapú vakcinák esetében a harmadik oltás is vektoralapú legyen, mert nagy valószínűséggel a harmadik vektoralapú oltás esetében már a vektor vírus ellen kezd védekezni a szervezet, így az oltás nagy valószínűséggel nem lesz hatásos.”

Karikó Katalin

Az RTL Klub Híradónak adott interjújában Karikó Katalin, a BioNTech alelnöke elmondta,

az AstraZeneca és Szputnyik esetében a harmadik oltásnak mindenképpen másnak kell lennie, azonban az mRNS-t tartalmazó vakcinákat, úgymint a Pfizer és a Moderna készítményeit akárhányszor be lehet adni, akár más vakcinák után is.

Mindez érdekes kijelentés Karikó részéről, hiszen korábban a Népszavának még úgy nyilatkozott,mivel klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, jelenleg nem támogatják az oltóanyagok felcserélhetőségét és kombinált alkalmazását.

A harmadik oltás főként azok számára lesz majd szükséges, akik a gyengébb vakcinák valamelyikéből kaptak, és nem alakult ki náluk a megfelelő immunitás – leginkább a Sinopharm-oltásban részesülők lehetnek érintettek.

Mielőtt „túl gondolkodja”, hogy mit tegyen, gondolja végig, hogy nyakunkon a negyedik hullám és nem jövőidőben, hanem -akár érzékeli, akár nem- nagyon is a jelenben.

Kapcsolódó

 

Karikó

7 thoughts on “Semmi káosz, csak a tudomány halad előre nap, mint nap – Karikó Katalin a harmadik oltásról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest