Sermer Ádám: Kártérítés? – oldjuk má’ meg okosba’!

Amikor a NAV büntetést szab ki Önre, a bírság megfizetése helyett szeretne inkább vendégül látni egy NAV-ellenőrt egy hangulatos vacsorára?

 • Amikor gyorshajtás miatt bírság megfizetésére kötelezik, a büntetés megfizetése helyett szeretne inkább maga mellé ültetni egy rendőrt, és megmutatni, hogy Ön képes lassan is hajtani?
 • Amennyiben Önt megerőszakolja valaki, az elkövető számára engedné, hogy a büntetés letöltése helyett inkább öltözködési tanácsokat adjon Önnek?
 • Amikor orvosi műhiba miatt súlyos egészségügyi problémái keletkeznek, engedné, hogy kártérítés helyett a hibát vétő orvos inkább bemutathassa egy bábun, hogy el tudja végezni hiba nélkül is a beavatkozást?
 • Amikor utazásra jogosító (jegy/bérlet) dokumentumok nélkül veszi igénybe a közösségi közlekedést, a kiszabott bírság megfizetése helyett Ön szeretne inkább utólagosan vásárolni egy jegyet, vagy bérletet?

Sokáig lehetne még folytatni a sort, de talán a kérdés már így is értelmezhető…

Számomra egyértelmű, hogy Ön eddig is bármikor meghívhatott volna egy NAV-ellenőrt vacsorára, egy rendőrt az autójába, az orvos gyakorolhatott volna bábukon, jegyet/bérletet vehetett volna utazás előtt, a szexuális ragadozó is lehetett volna inkább békés sztájliszt, de nem így történt. Ha viszont nem így történt, akkor a végeredményekről elég pontosan rendelkeznek a hatályos jogszabályok.

És hát, tetszik- nem tetszik, elméletileg még mindig jogállamban élünk

(bármennyire is építi le lépésről lépésre azt Orbán Viktor és kormánya) Egy jogállamnak pedig elég pontos szabályok határolják be a működését.

Például egy teljesen jogszerűen megítélt kártérítés esetén gondolkozni sem lenne szabad alternatív megoldásokon. A kártérítést ki kell fizetni, a továbbiakban pedig jogkövető magatartást kell folytatni. Igen, az államnak is.

Az államnak korábban minden eszköz rendelkezésére állt, hogy a gyöngyöspatai roma gyermekek ne elkülönített, még az átlaghoz képest is csökkentett színvonalú oktatásban részesüljenek. A kártérítés helyett felajánlott képzéseket az államnak kutyakötelessége lenne megadni a hátrányos megkülönböztetést elszenvedő gyermekeknek és családjaiknak. Ezen nincs is mit gondolkodni. És ennek a világon semmi köze a jogszerűen megítélt kártérítés kifizetéséhez.

Az, hogy a miniszterelnök egyáltalán felvet bármilyen, a jogkövető magatartástól eltérő viselkedési formát, önmagában megrendíti a jogállamiságot

– innen már nem sok választja el a társadalmat a teljes káosztól. Hogy mindezt ráadásul úgy teszi, hogy közben megpróbál magyarokat magyarok ellen fordítani, a társadalomban sajnálatos módon jelenlévő rasszizmust táplálni, ártatlan gyermekek ellen tüzelni szomszédjaikat, honfitársaikat, az pedig maga a szégyen és gyalázat.

 • Az, hogy a miniszterelnök gátlástalan rasszista kijelentései valamiféle munka nélküli jövedelemnek titulálják a kártérítést, Orbán Viktor szegénységi bizonyítványa.
 • Az, hogy a miniszterelnök egy jogszerűen megítélt kártérítés kifizetését ellenezve szemen köpi a jogállamiság alapjait, és továbbra is hivatalában maradhat, az a kormány szegénységi bizonyítványa.
 • Az, hogy mindezek után a kormány egy újabb manipulatív nemzeti konzultációval próbál önigazolást nyerni a gyomorforgató hozzáállásához már nem újdonság. Ha jól sejtem, valami olyasmi lesz majd a kérdés, hogy “Ön szeretné, ha romáknak elvégzett munka nélkül is fizetne az állam több száz millió forintot az Ön adójából?”. Vagy valami hasonlóan megtévesztő, gyűlöletet szító megfogalmazás. Hozzászoktunk már.

Az viszont a társadalom felelőssége,

hogy amikor ilyen események zajlanak, mennyire hallatja a hangját. Február 23-án, a tatárszentgyörgyi rasszista sorozatgyilkosságok évfordulóján, 13 órától minden magyar állampolgárnak az utcán lesz a helye a “Szabad Bíróság! Szabad Gyöngyöspata!” című tüntetésen. Elég volt a rasszizmusból, elég volt a gyűlöletből, elég volt a törvény előtti egyenlőtlenségből, az uszító miniszterelnökből, elég volt a NER-ből! Már bőven sok is… És ha legkésőbb 2022-ben nem váltjuk le ezt a kirekesztő, gyűlölködő, rasszista kormányt, az már a mi – magyar állampolgárok- szegénységi bizonyítványunk lesz.

Tehát nem – ne oldjuk meg okosba’!

Forrás

Egy hozzászólás itt: “Sermer Ádám: Kártérítés? – oldjuk má’ meg okosba’!

 • 2020.02.14 - 16:53
  Közvetlen hivatkozás

  Ha nem váltjuk le ezt a tolvaj bandát 2022-ben, az szerintem nem magyar választók hibája, hanem a fidesz bármikori és bármilyen ellenzékéjé, mert a fidesz leváltásához kell egy karizmatikus vezető mint miniszterelnök jelölt és egy jó, egyben reális és népnek tetsző program. Továbbá, járni kell a vidéket, a kisebb helyeket és ” okítani ” az embereket. Ha ezek megvannak, akkor a választó tudja a dolgát.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük