Seszták Miklós lebukott, de az ügyészség megvédte

Az OLAF buktatta le a fejlesztési minisztert és barátait, a költségvetési csalás gyanúja miatt indított vizsgálatot viszont példás gyorsasággal lezárta az ügyészség. Seszták Miklós megúszta…

Az uniós nyomozók 2016 tavaszán jelezték a magyar hatóságoknak, hogy súlyos pénzügyi szabálytalanságokra bukkantak három kisvárdai mikrovállalkozás „infrastrukturális beruházása” körül. Az EU csalás elleni hivatala, az OLAF kezdeményezésére ezután a magyar ügyészség is nyomozásba kezdett.

A miniszter elleni vizsgálatot aztán 2017 januárjában már le is fújták.

Pedig a 24.hu birtokába került információ szerint az OLAF keményen és egyértelműen fogalmazta meg álláspontját a magyar hatóságok előtt:

  • a projektek célkitűzése nem valósult meg,
  • a haszonélvező a kedvezményezett vállalkozások helyett Seszták Miklós cége volt,
  • az ügyben az EU pénzügyi céljait sértő csalás történt,
  • az uniós költségvetést az összesen 30 millió forintot kitevő támogatás alapján 25,5 millió forint kár érte, tehát ennyi pénzt vissza kell fizetni.

Seszták Miklós és barátai ügyéről az Index is írt csaknem négy éve. Már akkor kiderült, hogy a fejlesztési miniszternek volt egy autószalonja Kisvárdán, ami rosszul ment. A Ramiris Autó Kft. 2011-ben a hivatalos mérlege szerint 30 milliós veszteséget termelt. 2012-ben viszont megjelent az Új Széchenyi Terv keretében egy GOP-pályázat, amire úgynevezett mikrovállalkozások pályázhattak, hogy abból fedezzék saját ingatlan vásárlását. Ekkor Seszták társasházzá minősíttette át az Opel-szalon épületét.

A pályázaton három kis kft. indult, a Várda King Invent, a Great Alexander és a King Kft. egyaránt 10-10 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert, majd mindhárom a miniszter ingatlanjában „vásárolt” magának helyiséget. Valójában azonban egyikük sem költözött be, sőt még arra sem vették a fáradságot, hogy cégtáblát helyezzenek ki a Ramiris Autó felirata mellé.

A három cég közül kettőt közvetlenül a GOP-pályázat beadási határideje előtt, 2012 februárjában-áprilisában hoztak létre. A Great Alexander Kft.-t maga Seszták Miklós jegyeztette be a cégbíróságon, a Várda King alapító okiratát pedig a miniszter kisvárdai ügyvédtársa adta be.

(Forrás: 24.hu)

Kapcsolódó:

Seszták Miklós köréhez került az Erzsébet hotel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük