Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) a magyar választásokon is rajta tartotta a szemét. A tapasztalatokról Alexander Shlyk, a szervezet Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának választási részlegének vezetője, a Népszavának adott interjújában beszélt.


Az EBESZ szeme mindent lát?

A tisztségviselő elmondta, minden évben nagyjából 16-20 választást monitoroznak, és tavaly a magyar parlamenti is köztük volt. A küldetés néhány héttel a voksolás előtt kezdődött, a másnapján már közzétették az első előzetes állásfoglalásukat, majd később a végső jelentést is. Most a magyar kormány meghívására vannak itt, hogy bemutassák a jelentést, ami máris egy jó első lépés:

“Röviden, a jelentés egyik általános következtetése, hogy a választásokat az állam és a kormánypárt véleményének jelentős átfedése jellemezte, amely aláásta, hogy a többi párt egyenlően mérettesse meg magát. Megállapítottuk, hogy a választás retorikája olykor megfélemlítő és idegenellenes volt. Úgy találtuk, hogy gyakran a média is elfogult, és a kampányfinanszírozás is homályos. Ez utóbbi kettő pedig különösen rossz hatással volt a politikai vitára. Ugyanakkor azt is láttuk, hogy igenis volt verseny, az embereknek volt választása, voltak alternatívák.”

Úgy véli a látogatásuk annak a jele, hogy a jelentésüket kormányzati oldalon komolyan veszik. Kiváló és őszinte találkozókon és vitákon vannak túl. Talán nem mindig értettek egyet, de ezzel nincs is gond, a lényeg, hogy képesek a párbeszédre és a közös munkára:

“…. kiválasztjuk a legnézettebb televíziókat, legolvasottabb újságokat és portálokat, és minden nap megvizsgáljuk miről, mennyit és milyen hangnemben szólnak. Ez alapján például meglehetősen egyértelmű elfogultságot tapasztaltunk a legtöbb médiánál, és koránt sem egyoldalút. A különböző médiumok különböző politikai pártokat részesítettek előnyben. Ez persze nem törvénytelen sem a magántulajdonú, sem a közszolgálati médiában, de nagyon nem jól mutat. Különösen a közszolgálati médiát illetően, amelynek különleges felelőssége lenne a kiegyensúlyozott és tisztességes tájékoztatás, ami azonban itt nem valósult meg. “

Fókuszban a világháló

Próbálnak olyan eszközöket kifejleszteni, amivel az is monitorozható, mi történik a világhálón. Az viszont nyilván lehetetlen lenne, hogy mindent szemmel tartsanak, hiszen oldalak millióiról, posztok milliárdjairól van szó :

” Próbáljuk viszont követni a választásokkal kapcsolatos tartalmakat a legnépszerűbb közösségi oldalakon, politikusok személyes honlapjain, a véleményformálókat, stb. Egyébként nagyon jó az együttműködésünk a legnagyobb cégekkel, a Facebookkal, a Google-val, a Microsofttal is. “

A választási szakértő beszélt arról is, hogy mennyire tartja súlyos fenyegetésnek a külföldi beavatkozást a választásokba:

“Magyarország esetében ez nem volt jelentős téma, bár talán ma már másképpen lenne. Általánosságban mégis azt mondanám, hogy megfigyelőként bizonyítékokat, részleteket keresünk és nem „megérzéseket”. A külföldi beavatkozás lehetősége persze nagyon aggasztó, de ezzel kapcsolatban nagyon nehéz bizonyítékokat gyűjteni.”


Hangsúlyozta, világelsők abban, amit csinálnak, módszereiket mások is követik, amire büszkék:

“Mikor harminc évvel ezelőtt elkezdtük a munkánkat, a választások megfigyelése egyáltalán nem volt megszokott. Idővel aztán természetessé vált, és mára már abból van botrány, ha valahova nem hívnak meg minket. Most azon dolgozunk nagyon keményen, hogy az ajánlásaink elfogadása is ugyanilyen bevett gyakorlattá váljon. Remélem egy napon abból is botrány lesz, ha valaki nem fogadja meg a javaslatainkat.”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét