Sorting by

×

Siess, haza vár a mama – dokumentumfilm Barta Tamásról (FRISSÍTVE)

Barta Tamást Magyarország legendás rockgitárosát mai napig a legjobb és legegyedibb hangú magyar rockgitárosként tartják számon. A gitáros, zeneszerző és énekes Barta által írt rengeteg sláger, köztük például az Ő még csak 14, ma is a legismertebb magyar slágerek közé tartoznak.

Barta Tamás karrierje csúcsán volt az LGT-vel, ennek ellenére váratlan lépésre szánta el magát. 1974-ben, Amerikai turnéjuk közben Barta úgy döntött, hogy nem tér vissza többet Magyarországra, Amerikában akar élni. Elvette feleségül amerikai turnéjuk menedzserét, és új életet kezdett. „Cserben hagyta” zenekartársait, és leginkább az őt hazaváró özvegy édesanyját, Editet.

A korabeli törvények alapján a „hazatérés megtagadásának bűntettét” követte el, amiért Magyarországon letöltendő börtönbüntetésre és teljes vagyonelkobzásra ítélték.

Kazettákon “leveleztek”

Barta Tamás édesanyjának, Editnek halála után a fogadott lánya, Judit megtalált 12 darab audio kazettát. Ezeken a kazettákon levelezett egymással Barta Tamás és édesanyja, Barta Amerikában töltött nyolc éve alatt.

A gitáros Los Angeles-i otthonában kazettára mondta édesanyjának szóló gondolatait, a kazettákat Magyarországra küldte, ahol Edit válaszait rögzítette kazettákon, majd feladta őket postafordultával. A kazetták megrázóan intim, őszinte és drámai „beszélgetéseket” tartalmaznak a két „különböző” világban élő édesanya és fia között.

Hajdú Eszter filmje

A dokumentumfilm február 16-ig tekinthető meg a Youtube-on

Barta Tamás és édesanyjának intim, drámai „hangos” levelei egy fojtogató anya-fia kapcsolat legmélyebb bugyraiba engednek betekinteni, miközben megismerjük a hazáját elhagyó, amerikai álomban hívő tehetség küzdelmeit az „új világban”, és kommunista érzelmű édesanyja magányát és elszigeteltségét a szocialista rendszerben.

Kirajzolódik a ’70-es évek Magyarországa és Amerikája között feszülő óriási ellentét

Anya és fia szenvedélyes beszélgetései filozófiai és erkölcsi magaslatokba érnek. A kommunizmusban vakon hívő Edit néni replikázik fia Amerikát és a kapitalizmust dicsőítő szólamaival. Történetükben az idő előrehaladtával váratlan fordulatok következnek. Edit heroikus küzdelme az útleveléért, majd amerikai útja, és az azt követő küzdelmek- egy megható és drámai kapcsolat legmélyére engedik be a nézőt. Barta Tamásról olyan részleteket ismer meg a néző, amelyet eddig senki sem ismerhetett.

Ki volt Barta valójában? Hogy ért véget az amerikai álma?

Az izgalmas és fordulatokkal bővelkedő dráma közben a néző megismeri Barta Tamás amerikai környezetét, barátait, az egykori gyanúsítottat, menyasszonyát, és még sosem látott koncertfelvételeken láthatja a máig legnagyobb magyar rockgitárosnak tartott Bartát.

1982. február 16-án holtan találták arletai házában

Haláláról két spekuláció látott napvilágot. Az első verzió szerint saját cége kiválása előtt Barta lemásolta Simon Csaba céges ügyfeleinek adatbázisát, és amikor ez kiderült, Simon bosszúból megölette. Ez a verzió állítólag azért született, hogy homályossá tegye a másodikat, amely szerint Barta elkísért egy „priuszos papírost” egy alvilági tárgyalásra, ahol a férfi begorombult, és amikor tárgyalópartnerük testőre tüzelt, Markó Béla a földre vetette magát, Barta viszont rosszkor volt rossz helyen, majd a holttestét a lakására vitték.

A kokainos leszámolásos történet is gyanúsan ennek a verziónak ágyazott meg, de talán az a legárulkodóbb, hogy két halotti bizonyítvány készült. Akkoriban nem volt szokatlan az a fajta korrupció, amikor egy leszámolás áldozatát öngyilkossá nyilvánították.

Két pisztolygolyó fúródott a mellkasába, mégpedig olyan távolról, hogy pólóján nem találtak perzselési nyomokat a gyilkossági nyomozók. Ez a tény kizárta az öngyilkosságot. A 94%-os felderítési rekordjára rátarti North Hollywood-i gyilkossági nyomozó a Barta életbiztosítását kibocsájtó biztosító társasággal összefogva Barta halálát öngyilkossággá nyilvánította, Barta édesanyjának nem fizették ki a fia halála után járó életbiztosítást.

(YouTube, wikipédia)

FRISSÍTÉS!

Erről nem tudtunk, elnézést kérünk

A témát 2008-ban én dolgoztam fel először a Hajdúéktól megkapott kazetták restaurálása után, 2 részes rádiós dok. műsorban, mely más szereplőkkel ugyan, de részletesen és alaposan, oknyomozó technikával végigköveti mindazt, amit a film is tesz. A Barta-mamam levelezés volt a keretjáték, melybe beépülnek a riportok, archív zenei és szöveges dokumentumok.
Üdvözlettel, Markovits Ferenc

figyu

átver

2 hozzászólás

  • 2021.02.12 - 02:21
    Közvetlen hivatkozás

    Bizony Simon Csabarol nagyon is el lehetett kepzelni azt, hogy vegzett Tomival – akkoriban egymastol lopkodtak a vevok adatbazisat – papiraruk terjesztesevel foglalkoztak, telefonon megkeresve az ugyfeleket – Tomi pedig egy borzasztoan baratsagos, rendkivul szimpatikus, csendes srac volt. A masodik verzio nagyon nem all meg – Tomi nem volt egy eros fizikumu, eroszakos srac – vele csak tobben lettek volna egy vitaban, de nem erosebben. A Barta gyilkossaggal kozel egyidoben oltek meg Szendro Pistit is – szinten ebben az uzletben utazott, Csaba tarsakent, – es ot meg a sajat, Magyarorszagrol importalt testore olte meg. Bar a mai napig ez a gyilkossag sincs feltarva. Los Angelesben nagyon kozel eltunk Hollywoodhoz, de a valo elet egyaltalan nem olyan, mint az ott keszult domping-krimikben. Sajnalom Tomit, nagyon fiatalon ment el. Remelem, a rendortiszt, aki “besegitett” a hamis halotti bizonyitvany kiallitasaban, nyomozati tenyeket erosen megmasitva – nem nyugszik elete vegeig.

    Válasz
  • Visszajelzés: Vegyünk egy széles terpeszt: rock&roll Pécstől az underground-ig - Koszits Attilától nektek! - Városi Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.