Sport

Sima győzelemmel ötödik a magyar női vízilabda-válogatott

Szilágyi Dorottya

A magyar női vízilabda-válogatott 18-7-re legyőzte pénteken az izraeli csapatot a Splitben zajló Európa-bajnokságon, így ötödik helyen végzett.

Bíró Attila szövetségi kapitány ezúttal Horváth Brigittát és Mahieu Geraldine-t hagyta ki a 13 fős meccskeretből

Az első két magyar akció ugyan gól nélkül zárult, de még két perc sem telt el, amikor a csapatkapitány Garda Krisztinabüntetőből vezetést szerzett, az előnyt pedig Parkes Rebecca emberelőnyös centergóllal duplázta meg. Az első akciógólra négy percet kellett várni, Szilágyi Dorottya megúszásból volt eredményes. A magyarok érezhetően nagyobb figyelmet fordítottak a védekezésre, mint két napja a franciák ellen, ennek meg is lett az eredménye, jószerivel dolga sem volt a kapus Magyari Aldának, aki az első negyedben egyetlen gólt kapott megúszásból.

A második felvonás kezdetén fórban Vályi Vanda kezdte meg a magyar gólgyártást, Faragó Kamilla és Leimeter Dórapedig egyenlő létszámban folytatta. Az izraeli szakvezető időkéréssel próbálta megtörni a koncentráltan játszó magyarok lendületét. A rivális számítása be is jött, mert egyrészt emberelőnyből szépítettek egy-egy szép húzással és lövéssel, másrészt a magyar csapat ezt követően jó ideig még ötméteresből sem tudott betalálni. A nagyszünet előtt aztán a góllövőlistát vezető Gurisatti Gréta már nem hibázott büntetőből, Garda pedig saját hibáját fórban javította ki.

Magyari Alda
Magyari Alda magyar kapus a vízilabda Európa-bajnokság női tornájának 5. helyéért játszott Magyarország – Izrael mérkőzésen Splitben. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A fordulást követően Gurisatti percei következtek: előbb pontos lövésből talált be, majd labdaszerzést követően megúszott és szép ejtéssel fejezte be egyéni akcióját, aztán emberelőnyből is ő pattintott az izraeli kapuba, végül újra megúszásból lőtt gólt. Az első és a második között a rivális kettős emberelőnyben, Szilágyi pedig büntetőből volt eredményes. A negyed végén Faragó találatával először alakult ki tízgólos különbség.

Az utolsó nyolc percet emberelőnyös izraeli találat nyitotta, de Leimeter előbb ötméteresből, majd fórból és végül akciógóllal válaszolt. A fiatalok közül Farkas Tamara és Peresztegi-Nagy Kinga is kipontozódott harmadik hibájával, ezt a rivális ki is használta, ahogy a számára megítélt büntetőt is, de így sem tudott tízen belül kerülni, mert az utolsó percekben a triplázó Faragó is bevette még egyszer a rivális kapuját.

ötödik
Az ötödik helyen végzett magyar válogatott tagjai, miután 18-7-re nyertek Izrael ellen a vízilabda Európa-bajnokság női tornáján Splitben. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Bíró Attila: a fiataloknak fejlődniük kell még

Bíró Attila szövetségi kapitány összességében kritikusan értékelte az ötödik helyen végzett női válogatott szereplését a spliti vízilabda Európa-bajnokságon.

“Több fiatalt hoztam ki, mint szerettem volna, de kevesebbet nyújtottak, mint amit reméltem. Még fejlődniük kell, de új vezéregyéniség sem nőtte ki magát a tapasztaltabbak közül” 

– értékelt a szakvezető, aki kötelezőnek nevezte, hogy csapata a helyosztókon legalább az ötödik pozíciót megszerezte.

Izrael 18-7-es legyőzésével kapcsolatban azt emelte ki: túlzásnak érzi a 18 kiállítást, amit a bírók ítéltek tanítványai ellen, akik ugyanakkor védekezhettek volna jobban is. Elárulta, négy kapott gólnál húzta meg a limitet, és mivel ennél hárommal többet engedtek a játékosai, ezért majd büntetésből 3000 métert kell úszniuk.

“Ha már ilyen szankciós világban élünk, akkor én is szankcionálhatok” 

– jegyezte meg Bíró, aki ugyanakkor az eredménnyel elégedett volt.

Leimeter Dóra arról beszélt, hogy bár négy helyett hét gólt kaptak, kétszer is voltak kettős emberhátrányban, amit szinte lehetetlen kivédekezni.

“Túl sok labdát adunk el” – jelölte meg Leimeter azt a területet, amiben mindenképpen fejlődnie kell a gárdának. “Az Eb az új játékosok beépítése szempontjából hasznos volt.”

A 27 találatával szinte biztosan gólkirályként záró Gurisatti Gréta szerint lehet ötödiknek lenni a kontinensviadalon, de a játék képe okozott csalódást saját maguknak. Úgy vélte, csak a tudásuk hatvan százalékát tudták nyújtani. Ennek okaként azt említette, hogy mentálisan nem bírták azt a terhelést, amit a két hónapon belül egymást követő két világverseny jelentett.

“Jövőre is hasonlóan közel lesz egymáshoz a vb és az Eb. A mostani tapasztalatokat felhasználva meg kell találni az egyensúlyt. Az fáj, hogy az Eb-felkészülésbe talán még több munkát fektettünk, mégis rosszabb eredményt értünk el” 

Vízilabda Európa-bajnokság

Nők, az 5. helyért:

Magyarország-Izrael 18-7 (3-1, 5-2, 6-1, 4-3)
Gól:
 Gurisatti 5, Leimeter 4, Faragó 3, Garda, Szilágyi 2-2, Parkes, Vályi 1-1, ill. Yacobi 4, Bogachenko 2, Sasover.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

(MTI)

About Author