Simonka: „Nem vagyunk bűnözők. Ártatlanok vagyunk”

Harminchárom vádlottal indult kedden reggel a Simonka György békési politikus köré szerveződött céghálózat milliárdos költségvetési pere. Az eljárás középpontjában az agrárcégek állnak, de a bűnténybe belekeveredtek külföldi vállalkozások, és a titkárnőtől kezdve a felszámolón át sofőr és egyszerű gazdálkodó is érintett.

A történet legfőbb pontjai és szereplői:

  • Simonka György fideszes országgyűlési képviselő ellen 2019 augusztusában emelt vádat az ügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt.
  • Az ügyészség 8,5 év börtönt és 850 millió forintos vagyonelkobzást kért Simonkára (utóbbi összeg miatt tűnhet úgy, hogy valójában őt tartják az egész irányítójának, noha ő a harmadrendű vádlott).
  • A vád szerint Simonka és 32 társa 1,4 milliárdos költségvetési kárt okozott, egy bonyolult céghálón keresztül uniós és hazai költségvetési pénzekkel éltek vissza.
  • vádlottak padján ül Simonka felesége és unokahúga, illetve másik két fideszes országgyűlési képviselőnek, Kerényi János dél-alföldi pártigazgatónak, valamint Varga Gábor országgyűlési képviselőnek a rokonai.
  • Az ügy főszereplőit magánokirat-hamisítás, vesztegetés, ezekre való felbujtás is terhelheti.
  • Simonkához egyéb gyanús ügyletek is kötődnek, amelyet azonban nem vizsgált az ügyészség.

A hvg.hu munkatársai ott voltak kedden, amikor Simonka megérkezett a bíróságra. A politikus rövid sajtótájékoztatót is tartott, ahol elmondta, hogy

ártatlannak tartja magát.

„Mi nem bűnözők, hanem ártatlanok vagyunk” – hangoztatta a tárgyalóterem előtt.

Nem követtünk el semmilyen bűncselekményt, nem örülünk, hogy itt kell lennünk.

Kíváncsian várja a végleges vádiratot, abban bízik, a bíróság kimondja ártatlanságát.

„Megvédjük magunkat”

– mondta. Reméli, kimondják az ártatlanságukat.

Ott van az előkészítő ülésen Hadházy Ákos

független országgyűlési képviselő is az érdeklődők között, szerinte hibáztak a hatóságok, amikor nem kérték Simonka előzetes letartóztatását. Hadházy arra utalt, ez azért nem történt meg, hogy fennmaradjon a Fidesz-kétharmad az Országgyűlésben.

Via HVG

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük