Sisi kesztyűjétől Sztálin füléig - Egy komolytalan kiállítás tárgyai... - Városi Kurír

Sorting by

×

Sisi kesztyűjétől Sztálin füléig – Egy komolytalan kiállítás tárgyai…

Ahogyan Török Laci többször mondta rádiós sportközvetítésekben: “Van itt minden, mint a búcsúban: zizi, bambi, körhinta!” Amióta L. Simon László bukott fideszes kultúrpolitikus a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója (sic), azóta egymást követik a giccses tárlatok.

Hirdetés

A nemzet múzeuma, ahol egykor méltó módon volt kiállítva az egykori magyar királyság Szent Koronája, manapság inkább vásári bazárra emlékeztet. Már az is megmosolyogtató volt, hogy tavasszal Hidegkuti-emlékkiállítás volt a Nemzeti Múzeum falai között.

Persze-persze a labdarúgás a magyar kultúra része, és az Aranycsapatnak vagy akár Hidegkuti Nándornak is lehet tárlatot rendezni, de arra ott van a Sportmúzeum.

L. Simon főigazgató ezúttal tovább folytatta a sort egy olyan “kiállítással”, ami nagyjából a Terorr Háza és a gödöllői Grassalkovics-kastély között húzódik félúton.

Télen volt már egy „Wittelsbachok – Sisi családja” kiállítás, ahol a nagyérdemű megcsodálhatta Erzsébet királyné kalapját, főkötőjét, alsószoknyáját és személyes rendi ékszereit is.

A kiállítás apropója az volt, hogy száz évvel ezelőtt Magyarországon halt meg az utolsó bajor király, III. Lajos. A Magyarországot második otthonának tekintő uralkodó mellett családjának, a Wittelsbachoknak, ismert és kevésbé ismert tagjai is szerepeltek. A legismertebb, és a magyar nép rajongását leginkább élvező Wittelsbach természetesen Erzsébet királyné volt, akit közeli családtagjai Sisinek becéztek.

Amúgy érthetelen ez a szirupos, rózsaszín Sisi-rajongás Magyarországon, a tragikus sorsú királyné szerepe ellentmondásos az Osztrák-Magyar Monarchia történetében. 155 évvel ezelőtt, 1867. június 8-án  közvetlenül Ferenc József megkoronázását követően megtartották Wittelsbach Erzsébet királyné koronázási ünnepségét is.

Mindegy is…

Az már nem annyira mindegy, hogyan kerül a Magyar Nemzeti Múzeumban egy kiállítás tárgyai közé Sisi kesztyűje és Sztálin “füle”.

A régi-új kurzus új kulturális minisztere azonban mindenre (is) talál magyarázatot.

Sisi
Csák János kulturális és innovációs miniszter (b) és L. Simon László, a múzeum főigazgatója (j) átadja az intézmény megújult látogatói tereit a Magyar Nemzeti Múzeum 12 év műtárgygyarapodását felvonultató Sisi kesztyűjétől Sztálin füléig című kiállítás megnyitóján a múzeumban. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

“A kultúra a másik emberről alkotott képünk, emiatt ismerjük el az emberi méltóságot és ezért becsüljük a másik embert. Ha ezt feladjuk, akkor mindent fel kell adunk” – fogalmazott Csák János kulturális és innovációs miniszter a Magyar Nemzeti Múzeumban csütörtökön.

A miniszter a Sisi kesztyűjétől Sztálin füléig című kiállítás megnyitóján arról beszélt: ez a tárlat az emberről alkotott képünk tükre, egyben egy morális kaland. A műtárgyak kapcsán felvetődő etikai kérdések elgondolkodtatják a látogatót.

Csák János átadta a múzeum megújult látogatói tereit: egyebek mellett megújult a múzeum előcsarnoka, felújították a kávézót és a múzeumshopot.

A miniszter az ünnepségen örömét fejezte ki, hogy hosszú idő után újra van olyan minisztérium, amelyik a nevében viseli a kultúrát.

“A jövő képesség egyik alapfeltétele a múltunk és az örökségünk megbecsülése. Aki nem becsüli a múltját az a jövőt is semmibe veszi” – hangsúlyozta Csák János, hozzátéve azt is, hogy a világban sok az újdonság és állandó a változás, ugyanakkor az emberi természet, a jóról való felfogásunk csak lassan változik.

A kultúra pedig az, ami állandó a változásban

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kiemelte: az intézménynek a magyar nemzet hőseinek, kimagasló személyiségeinek bemutatásán túl kötelessége az is, hogy a “negatív figurák” munkásságát is feldolgozzák. Így került a kiállítás anyagában Kádár János íróasztala és kitüntetése, valamint Rákosi Mátyás dohányzó garnitúrája és könyvszekrénye.

A főigazgató beszélt arról is, bízik benne, hogy a következő években nagyobb figyelem jut majd a közgyűjteményekre.

Mint fogalmazott, nagy álmuk, hogy az idén 220 éves múzeumot arra a szintre hozzák fel, ahogy egy világszínvonalú múzeumnak működnie kell a 21 században. Mint fogalmazott: “ráférne egy ráncfelvarrásnál nagyobb fejlesztés a múzeumra”, amelynek eredményeként új kiállítóterekkel bővülhetne az intézmény és korszerű gépészetet kapnának a belső terek.

Az új állandó kiállítás előkészítéséről elmondta, hogy megkezdődött a szakmai munka, amelynek eredményeként az intézményben új, a magyar nemzeti identitást bemutató, a külföldi látgatók számára is meghatározó élményt nyújtó kiállítás nyílhat meg néhány éven belül.

A megnyitón emlékérmet bocsátottak ki a Magyar Nemzeti Múzeum alapításának 220. éves évfordulója alkalmából

Az elmúlt 12 évben őskori kerámiaedényektől a párizsi magyar békedelegáció tagjainak autogramgyűjteményéig, római kori lófejpáncéltól a Király utcai jelvényüzlet fiókos szekrényéig sok-sok ezer tárggyal gazdagodott a múzeum gyűjteménye. Ennek az anyagnak a legjava látható az új szerzeményeket bemutató kiállításon.

A tárlat két kiemelt műtárgya Sisi kesztyűje, amelyet halála napján viselt, valamint a Sztálin-szobor egy darabja, amelyet 1956-ban a forradalmárok a Blaha Lujza téren vágtak le a szoborról.

Forrás: MTI

Átadták Az év múzeuma idei díjait

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.