Kerítésen túlKiemelt hírek

A Ditrói Pékség, Ők azok akik szembe mernek menni az Orbáni-gyűlölettel- Megszólal az RMDSZ is

Kedves NERtársak! Nem kell ide választási program, elég a gyűlölet!

A Fidesz szellemi kútmérgezése hatására a józan eszét vesztő vuduzottak odáig mentek, hogy a Gyergyóditróban pékként dolgozó két vendégmunkás jobbnak látta, ha elköltözik a faluból. 

Le a kalappal a Ditrói Pékség előtt!

Álljanak meg egy picit és gondolják végig, hogy Budapesten, ami ugye egy kétmilliós nagyváros, sem egyszerű a döntés, hogy felvállalja-e valaki a nézetét, elveit akkor is, ha az nem egyezik az előírttal. Milyen nehéz lehet ugyanez egy 4.800 lelket számláló településen?

Mint arról többször beszámoltunk, Gyergyóditróban, a romániai Hargita megyei községközpontban tíz éve működő pékség a munkaerőhiány miatt két Sri Lanka-i pékmestert alkalmazott.

Közlemény a Ditrói Pékség végső álláspontjáról

Közösségi oldalukon tették egyértelművé álláspontjukat:

“A kialakult helyzetre való tekintettel, úgy éreztük, hogy itt az ideje, hogy a Sajtót is tájékoztassuk. Az a levél, amely a tegnapi falugyűlésen felolvasásra került, a falu népének volt szánva, hogy valamilyen kompromisszumot tudjunk találni. Jelen közleményünkben szeretnénk a sajtót tájékoztatni végleges döntésünkről.

Az utálat és gyűlölet fennmaradt a cég és a két ember felé,

sőt, ez már át lett vetítve a cég jelenlegi alkalmazottaira is. Megfontoltuk a Ditrói emberek válaszát. Azáltal, hogy a község álláspontja változatlan maradt, el akarják űzni a két vendégmunkást, ez azt eredményezi, hogy az ajánlatunk értelmét veszti. Megemlítenénk, hogy a felajánlott kompromisszum sem jelentett volna semmilyen hátrányt a két Srí Lankai munkásnak, fizetésükben és jogaikban semmilyen változást nem éreztek volna. Ugyanis, cégünknek két részlege van, egy kenyér és egy péksütemény üzem, így, hogy ne a kenyér elkészítésében vegyenek részt, áthelyeztük volna őket a másik részlegre. Így, a Ditrói emberek kérését próbáltuk volna teljesíteni, azzal az egyetlen céllal, hogy a faluban újra béke legyen. Ne felejtsük el, hogy ezt a levelet azután írtuk, hogy a 2 ember megjelenése után a község nagy része fenyegetett,

a Pékség felgyújtását helyezték kilátásba.

Két héten keresztül a munkások és a cég dolgozói vigyáztak,

hogy semmiféle incidens, agresszió ne történhessen. A hatóság csak utólag lépett közbe, de ezáltal is köszönjük nekik, hogy tesznek a két vendégmunkás biztonságáról. Viszont, akik ezt a csoportot a falun belül képviselik, akiket a falu meghallgat, sajnos továbbra is a problémát gerjesztik, és a gyűlölet keltésben járnak az élen. Lehet, hogy ezen elöljárók megnyilvánulása volt az, ami ebből a konfliktusból országszintű problémát kreált.

Mi, mivel meg voltunk félemlítve,

megpróbáltunk kompromisszumot kötni. Viszont, mivel ezt a kompromisszumot is visszautasították, és gúnyt űztek a levélből, ezért döntésünket megfontolva és átértékelve, a továbbiakban is kiállunk a két Srí Lankai munkás mellett.

Ők továbbra is nálunk fognak dolgozni, és nem vagyunk hajlandóak semmilyen körülmények között elbocsájtani őket.

Nem engedünk a gyűlöletnek

Megemlítenénk, hogy a két munkás jelenlegi lakhelyén jól érzi magát, elégedettek a helyzetükkel, és nagy kedvvel dolgoznak.

Bármilyen további fenyegetéssel és problémákkal szembenézve csak a törvényes oldalt fogja képviselni a cég. Bármilyen hatósági döntést és petíciót ügyvédek jelenlétében, törvényes kereteken belül fogunk elbírálni.

Viszont, várjuk a további szakemberek, Ditróiak és környékbeliek jelentkezését az állások betöltésére. Maga a falu a két munkást, a kenyeret és a Pékséget is megvetette, de mi továbbra is fenntartjuk, hogy az elkövetkezőkben sem vagyunk a falu ellen. A Hatóságoknak köszönjük az eddigi biztonságot és reméljük, hogy a törvény nevében tudnak eljárni. Normálisan, emberekhez méltóan szeretnénk ezt az ügyet lezárni.

Hiszünk abban, hogy Isten minden embert egyenlőnek teremtett, és élesen elutasítjuk a gyűlöletet.

Tisztelettel,
A Ditrói Pékség Vezetősége”

Kíváncsian várjuk az értesítést Orbán Viktortól, Bayer Zsolttól, és a többi nagyon-felhorkanótól, hogy a gyűlölet e formája ellen mikor emeli fel a szavát.

 

Az RMDSZ véleménye

Nyugalomra és a szélsőséges nézetek elutasítására intette a ditróiakat a Mediafax hírügynökségnek adott nyilatkozatában Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

Kelemen Hunor emlékeztetett rá: a szövetség már szerdán állást foglalt a ditrói kérdésben, amikor a gyűlölet minden formáját elutasította. Kijelentette: nem lehet megbélyegezni egy egész közösséget és nem lehet a kollektív bűnösség elve szerint ítélkezni “egy egzaltált lelkész és egyes személyek miatt, akik elfogadhatatlan, fenntarthatatlan véleményt fogalmaztak meg”.
    “Azt üzenem a ditróiaknak, hogy őrizzék meg nyugalmukat, ne hagyják magukat manipulálni, és utasítsák el a szélsőségesség minden formáját” – jelentette ki Kelemen Hunor.

About Author

Comments (1)

  1. Hegedűs Imre

    Csak tudnám, ha Kelemen Hunornak tényleg az a véleménye amti itt aláír, akkor miért mondta azt az MSZP politikusainak, hogy kár volt Erdélybe menniük, mert az erdélyiek tudják, hogy kire szavazzanak… Nem tudom elhinni hogy nem látja: a ditrói gyűlölethullám is Orbán Viktor politikájának köszönhető, aki ‘oszd meg és uralkodj’ alapon újra és újra bűnbakokat jelöl ki. A korengedményes, korkedvezményes nyugdíjasokat, a rokkantakat a csalással közéjük kevertek ürügyén, most cigányokat…

Szólj hozzá!