A Skodának van víziója 0 338

A Skoda a Genfi Nemzetközi Autószalonon bepillantást enged az autógyártás jövőjébe. A Skoda Vision X tanulmányautó újszerűen konfigurált hibrid hajtással készült.


A különösen fenntartható hajtásrendszer a sűrített földgáz (CNG), a benzin- és – két elektromos motorral – az elektromos hajtást ötvözi.

Kardántengely nélkül

A Vision X a Skoda első olyan összkerékhajtású járműve, amelyik nem használ kardántengelyt, ennek egyértelmű előnye a kisebb tömeg és a kedvezőbb fogyasztás. A károsanyag-kibocsátás ennek megfelelően szintén nagyon alacsony, a szén-dioxid esetében például csupán 89 gramm/kilométer.


A Crossover benzinmotorja 130 lóerős (96 kilowatt), turbófeltöltős, négyhengeres 1,5 literes TSI G-TEC, amit sűrített földgázzal (CNG) való üzemelésre fejlesztettek, maximális forgatónyomatéka 250 newtonméter, s az első kerekeket hajtja. Az egyik CNG-tartály a hátsó ülés alatt, a másik pedig a hátsó futómű mögött kapott helyet.

Két elektromos motor

A két elektromos motor közül az egyik az első hajtásba segít, szíjhajtású indítógenerátor (RSG) rendszerű. Előnye a magas kapacitás, a kis tömeg és a kedvező előállítási költségszint.

A másik elektromos motor egy 48 volt feszültségű lítiumion-akkumulátorral működik együtt, menet közben a rekuperáció révén töltődik a rendszer. A 70 Nm nyomaték az elindulás pillanatától rendelkezésre áll, ha szükséges.

A koncepciómodell az út- és menetviszonyoktól függően első-, hátsó-, vagy összkerékhajtással üzemelhet. Elektromos üzemben az akkumulátorok kapacitása két kilométer megtételére elegendő, a fosszilis üzemanyagok – van egy tartalék benzintartály is – elégetésével azonban a 650 kilométeres hatótávolság is elérhető.

A Skoda Vision X tanulmány a rendszerteljesítmény optimális kihasználásával a 0-100 kilométer/órás sprintet 9,3 másodperc alatt teljesíti, a csúcssebesség pedig megközelíti az óránként 200 kilomét

 

Kapcsolódó

Genfben mutatkozik be az új Seat Cupra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

6 − 2 =

Most Popular Topics

Editor Picks

Megosztás