Sokaknak a karácsony is csak az éhezésről szól

Sokaknak a karácsony is csak az éhezésről szól
illusztráció L.R.N. közösségi oldala

Az Igazgyöngy Alapítvány 1999-óta működik Hajdú-Bihar megye egyik leghátrányosabb helyzetű kistérségében, Berettyóújfalu környékén. Vezetője L. Ritók Nóra, aki  éjt-nappalt nem ismerve dolgozik azokért az embertársainkért, akiket a hatalom semmibe vesz

Éhes voltam, és adtatok ennem. Szomjas voltam, és adtatok innom. Idegen voltam, és befogadtatok.  Nem volt ruhám, és felruháztatok. „ /Máté evangéliuma/

Sokaknak a karácsony is csak az éhezésről szól

Csomagok és gyerekek (kép L.R.N. közösségi oldala)

Mindent az integrációért

Egyik legfontosabb feladatuk, a tehetséggondozás, különös tekintettel a hátrányos helyzetű roma gyerekekre. Az általuk működtetett alapfokú művészeti iskola hat telephelyére, 23 faluból járnak gyerekek. A tanulólétszám évente 600 fő körüli, a tanulók hetven százaléka hátrányos helyzetű. Közülük mintegy 300 gyermek mélyszegénységben élő, roma családban született.

Az alapítvány az oktatás mellett – ahogyan a honlapjukon olvasható – esélyteremtő, terepi munkát is végez. Az L. Ritók Nóra vezette csapat tisztában van azzal, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek integrációja sosem fog az iskola falain belül megoldódni. Ezért  a komplex programjukban az oktatás-, családgondozás, közösségfejlesztés – intézményi együttműködés hármas pillére a meghatározó. A teljes modellfejlesztés terepe egy kis zsákfalu, Told. A módszer elemeit egyébként már 16 településen alkalmazzák.

A   Fiatal Írók Szövetségének tagjai és a SODA Group  három éve indította el a bihari térségben  mélyszegénységben élő gyermekek támogatására, az „Ajándékozz Karácsonyt” akciót. Erről az egyik szervező Pikó András így írt a közösségi oldalán:

“Az erkölcsi felháborodás és az együttérzés közösen hozta létre kezdeményezésünket. Felháborítónak tartottuk, hogy létezhetnek olyan családok ma Magyarországon, akik rettegve várják a Karácsonyt és a téli szünetet, mert gyerekeiknek az iskolai szünet alatt nem tudnak enni adni, nem tudnak felfűteni még egyetlen szobát sem. Úgy éreztük, segítenünk kell.”

Az Igazgyöngy alapítvány fantasztikus munkát végez, de egyedül ők sem képesek arra a csodára, hogy Karácsonyt varázsoljanak a szegény fűtetlen falusi házakba.

Az újságíró a meghirdetők nevében minden jóérzésű magyar ember támogatását, segítségét kéri:

“13-án szerda reggeltől elindul az idei adománygyűjtő kampány, Nóra lesz a vendégem a Klubrádió reggeli műsorában és hallhatjátok majd a szokásos rádióspotot is. Minden nap egy-egy igazgyöngyös, segítségre szoruló gyermek alkotását posztoljuk ezen az oldalon karácsonyi képeslapként – használjátok ezeket, amikor barátaitoknak, szeretteiteknek az interneten keresztül karácsonyi jó kívánságokat küldtök, mert ezzel az akció hírét is továbbítjátok. “

Sokaknak a karácsony is csak az éhezésről szól

Segíts, hogy valóban szép lehessen ami szép! (kép: L.R.N. közösségi oldala)

Adni mindig jobb, mint kapni

Az akció kezdetéig az Igazgyöngy alapítvány vezetője naponta posztol képet egy-egy tanítványától, az Ajándékozz Karácsonyt közösségi oldalára. Ott mindenki, aki szeretné szebbé tenni sok-sok család Szentestéjét, találkozhat az alkotásokkal. Jó helyre kerül a támogatás:

“Az alapítvány munkatársai tüzelő- és ételcsomagokat készítenek az összegyűlt adományokból. Már ezer forint is nagy segítség – kitelik belőle egy tüzelőcsomag vagy egy kiadósabb vacsora ára egy gyermek számára. Az Igazgyöngy Alapítvány számlaszáma: 11738046-20048343 (OTP)Ha igazán egyedi ajándékokat kerestek a fa alá és segíteni is akartok, keressétek fel az alapítvány webshop-ját és vásároljatok a gyerekek és szüleik által készített alkotásokból, termékekből.

A kezdeményezők itt élnek Magyarországon, tisztában vannak azzal, hogy sajnos nem mindenkinek áll módjában még a szerény anyagi támogatás sem. Ezért kérik, aki egyetért a kezdeményezéssel, ajánlja ismerősei figyelmébe, és ossza meg az oldalt.

A karácsony a szeretet ünnepe. Sajnos sok-sok ezer magyar család számára ez is csak egy nap a sok közül, amikor nincs mit enniük. Számukra a legnagyobb ajándék, a legszebb ünnep, ha be tudnak fűteni a lakásukban, és ennivaló is kerül a kopottas asztalra. Amikor a karácsonyi –olykor végtelen—családi listákat készítjük, gondoljunk azokra is, akiknek nem telik a csillogó fenyőfára, a drága ajándékokra, a többfogásos menüre. Ki-ki tehetsége, és embersége szerint segítsen szebbé varázsolni a szegény családok ünnepét. Mert adni mindig jobb, mint kapni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.