Sokat tudnak a vírusról, de miért titkolóznak? — Lapzsemle

Repesve várjuk, hogy mindannyiunk legkedvesebb Fővirológusa, a Drága Vezénylő Főmérnök sztetoszkóppal a nyakában, fehér köpenyben, gumicsizmában mutassa meg nekünk a helyes irányt. Az álom beteljesülésére még várni kell, de addig is, nézzük meg egy kicsit, hogyan teljesít a magyar válságkommunikáció. Heti lapzsemle.

Semmi közünk hozzá!

A koronavírus-fertőzés világjárvánnyá dagadt, és az eddigi időszakban tökéletesen láthatjuk, hogyan kommunikál az egész magyar társadalmat érintő fejleményekről a mai rezsim. Az egész magyar sajtó az “operatív törzs” napi információit ismételgeti, amelyek jó hazai hagyományok szerint a “nesze semmi, fogd meg jól” klasszikus elvét követik. Egy példa: itt található. Kiderül ebből, hogy a hivatalos listára felkerültek emberek, de a tájékoztatón említett, Izraelből hazaérkezett férfiről például csak a legérdekesebb tények nem derülnek ki. Pontosan mikor érkezett, hogyan, konkrétan melyik járattal? Itt merre mozgott? Előtte, külföldön hol tartózkodott hosszabban? Hol, hogyan fertőződött meg?

Nem tekintik a társadalmat felnőttnek

Ehelyett annyit kapunk, hogy a

“kollégák folytatják a kontaktkutatást”.

Ja, akkor jó. Természetes, hogy ahol ilyen titkolózás megy, beindul a fantázia, és a nép saját maga kiegészíti, alaposan el is túlozva a valóságot. Miközben a szűkszavú közleményeket hallgatjuk, a független sajtó segítségével olykor ki is tudjuk egészíteni a hiányos tájékoztatást. De mindenképpen azt érezzük, hogy nem tekintik a társadalmat felnőttnek.

Izraeli példa

Izrael koronavírus-adatai a legutóbbi napokig nagyjából fej-fej mellett haladtak a (hivatalosan közzétett) magyarországi adatokkal. (Csak a legutóbbi héten kezdtek napról napra erőteljesen növekedni a diagnosztizált fertőzés-adatok.) Azzal az óriási különbséggel, hogy az izraeli kommunikáció nyitott, az egész közvélemény gyorsan, magas színvonalú technológiai felkészültséggel értesül a legrészletesebb háttérinformációkról.

Hol lehet követni?

Izraelben óriási a külföldi jövés-menés, de mivel ez gyakorlatilag kizárólag légi forgalmon keresztül zajlik, nagyon jól követhető. S ami fontosabb, akarják és tudják is nyomon követni. Például angol nyelven, térképpel, itt. Az izraeli koronavírusos betegek száma nő, de döntően nem egymást fertőzik, még mindig nincsenek makacs járványgócok. Az országba érkezett külföldiek, majd a forgalom korlátozása óta a visszatérő izraeliek viszik be a vírusokat.

Részletes, nyílt tájékoztatás

A hatóságok nagyon gyorsan kiderítik, és azonnal részletesen közzé is teszik, hogy ki honnan vitte be (és ki ment ki Izraelből, akiről kiderült hogy fertőzött volt), mikor és mivel jött, merre mozgott. A sajtóból, okostelefonos applikációkból részletes infók elérhetők minden egyes beteg esetében, hogy ki és hol találkozhatott azzal a fertőzöttel. Rengetegen vonultak ennek alapján önkéntes karanténba (több tízezres nagyságrend!).

Ami Magyarországon ismeretlen

Izraelben héber nyelven szinte azonnal elérhetők a legrészletesebb adatok, például itt, és nagyon gyorsan hozzáférhetnek azok is, akik csak angolul tudnak. Ezek alapján mindenki összevetheti saját mozgásával, hogy mennyire volt ő fertőzésnek kitéve. Látványos példa volt a már kitört járvány szervezettséggel, profi információkezeléssel és technológiával történő megfogására Dél-Korea esete is. Mindez Magyarországon teljesen ismeretlen, hiszen nincs is normális információ. Titkolóznak, szőnyeg alá söpörnek, ahogy szokták. Aztán ha kitörne a járvány, “oroszos megoldások” jönnének.

Például

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

4 hozzászólás

 • 2020.03.15 - 20:10
  Közvetlen hivatkozás

  Az igazi kérdés viszont az, hogy egységes-e mindenki számára a koronavírus kivizsgálási protokoll!- sokat tudnak a vírusról, de miért titkolóznak? … ?

  Válasz
 • 2020.03.15 - 21:05
  Közvetlen hivatkozás

  Jó hogy titkolóznak, hiszen nem tudnak és nem is tudhatnak semmit. Normális orvos nem segíti a hisztériát, hiszen ő tudja, hogy minden évben ilyenkor influenza járvány van. Tudja azt is, hogy a vírus ellen nem tehetnek semmit, ill…. Szóval gyógyszer nincs, nem is volt, tán nem is lesz. Az oka egyszerű: vírus és baktérium mindig van, egész évben, viszont csak a tél végén üt be a járvány. A járvány aztán lecseng kb 1÷1,5 hónap alatt pont akkor, amikor erőteljessé válik a napsugárzás. Mert a járvány a D-vitamin hiánya miatt keletkezik most és mindörökké, amíg az embereket be lehet dumálni a 38 faktoros fényvédőre meg a Nap előli bujkálásra. Szóval D-vitamint be, aztán ki a napra!
  Mondom normális orvos csendben van, mert a politikusoké a szó, a média és a hiszti. Ennél többet ők nem tudnak nem is tudhatnak.

  Válasz
 • 2020.03.16 - 21:02
  Közvetlen hivatkozás

  Máig sem tudunk semmit arról a magyar betegről, aki “pár napja” (MIKOR? MELYIK JÁRATTAL?) érkezett vissza Izraelből. Ha Izraelben betegszik meg valaki, aki külföldi turista,(esetleg már el is utazott és csak otthon diagnosztizálják) vagy hazatérő izraeli, akkor a listán számmal jelölik, és a közvélemény részletes információkat kap arról, hogy találkozhatott-e vele, utazott-e vele stb. A társadalom láthatja, hogy komolyan veszik, nem titkolóznak fölöslegesen. Így azt is jobban lehet viselni, ha valamit mégis titkolni kell. Annak oka van. Itt viszont senki nem hisz el semmit…. Szabad a pletyka, a legőrültebb híresztelés is hihetőbb miint egy hivatalos “tájékoztató”

  Válasz
 • Visszajelzés: Konzultálni akarnak? Tessék! Igy felelt Kunetz doki - Lapzsemle - Városi Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük