Jelentős pénzbírságot szabott ki a Kúria jogerős döntése T. Mészáros Andrásra, aki Érd polgármestereként kampányolt a Fidesz-KDNP mellett az EP-választás utolsó napjaiban. Ezzel valószínűleg ő kapta a legsúlyosabb büntetést a múlt vasárnapi EP-választás teljes kampányában – írja a 24.hu.


Nem sikerült kimagyarázni

Mint ahogy azt a Városi Kurir is megírta, T. Mészáros 2709 érdi elsőválasztónak küldött ki olyan levelet, amelyben a Fidesz-KDNP támogatására szólította fel a címzetteket.

Az elsőbbségi levél szövegét „Érd Megyei Jogú Város Polgármestere” fejléces papírra nyomtatták, a lap alján T. Mészáros polgármesteri aláírása szerepelt, a borítékon pedig Érdet tüntették fel feladóként. Mészáros utólag azzal próbálta kimagyarázni a helyzetet, hogy a Fidesz elkötelezett politikusaként küldte ki a leveleket, és nem mint közhatalmat gyakorló polgármester. Érvelését nem támasztotta alá konkrétumokkal. A Nemzeti Választási Bizottság azonban múlt vasárnap, a választás napján elmeszelte a polgármestert.

T. Mészáros ezután fordult jogorvoslatért a Kúriához.

A Kúria álláspontja szerint

a levél megjelenése, és az abban foglalt tartalom alapján egyértelműen arra lehet következtetni, hogy polgármesteri minőségében szólította meg a választókat.

A Kúria végül helyben hagyta az NVB döntését, amely kimondta: T. Mészáros megsértette a választási eljárási törvényben foglalt alapelveket, mert

a közvetlen levélkampányában azt a látszatot keltette, hogy a helyi önkormányzat nevében eljárva buzdít a FIDESZ és a KDNP támogatására. A Kúria 233 ezer forint bírság és 5 ezer forint eljárási illeték megfizetésére kötelezte a polgármester.

A fellebbviteli eljárás során az is kiderült, hogy a közel félmilliós postaköltséget nem saját zsebből fizette ki, mint ahogy azt korábban a sajtónak állította, hanem a Fidesz nevére számlázta.

(Forrás: Népszava)

Jogsértő volt az érdi polgármester, amikor fejléces papíron kampányolt a Fidesz mellett

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét