Sokkal nagyobb a gáz Magyarországon, mint azt Orbánék nyilvánosságra hozták – az Európai Bizottság prognózisa szerint

Úgy tűnik, nem lesz elég a kormányzati “Brüsszelezés”, meg “Sorosozás” ahhoz, hogy a magyar gazdaság kilátásai úgy alakuljanak, ahogy az Orbán-ígérte nyugtatódózisában nap, mint nap.

Az idén 7%-kal eshet vissza a magyar gazdaság, majd 2021-ben 6%-os visszapattanás jöhet – olvasható az Európai Bizottság szerdán megjelent prognózisában. Vagyis a testület sokkal mélyebb recessziót vár, mint a magyar kormány, emellett szerintük még a 3,8%-os költségvetési hiánycél is túlzottan optimista, az 5%-ot is meghaladhatja a deficit.

Épp kedden jelent meg a kormány friss konvergencia programja, melyben 3%-os gazdasági visszaeséssel és 3,8%-os GDP-arányos hiánnyal számolnak. Nos, az Európai Bizottság ennél jóval pesszimistább, 7%-os recessziót és 5,2%-os deficitet vár 2020-ra, de szerintük még 2021-ben is 4% lesz a költségvetés hiánya a gazdaság 6 százalékos visszapattanása mellett.

Kincstári optimizmus, vagy hülyítés?

A táblázatból jól látszik, hogy minden tekintetben sokkal optimistább a kormány előrejelzése, a munkaerőpiac kapcsán például a Bizottság azzal számol, hogy az idén 7%-ra ugrik a munkanélküliségi ráta, majd még jövőre is 6% felett lesz.

A foglalkoztatottak számából kiindulva

a kormány nagyjából 80 ezer tartós munkanélkülivel számol, a brüsszeli testület viszont ennek több mint a kétszeresével.

A jelenlegi járvány és gazdasági válság a növekedési ciklus tetején érte a magyar gazdaságot, a magyar-specifikus tényezők (a globális keresletnek erősen kitett iparágak) mellett a mérsékelt költségvetési lazítás is hozzájárul a komoly recesszióhoz – jósolja a Bizottság.

Forrás

figyu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük