Sorting by

×

Soós Nóra és a NagyMolnár alkotópáros kiállítása a Virág Judit Galériában

Pénteken a Virág Judit Galériában nyitották meg a NagyMolnár alkotópáros, Nagy Krisztián és Molnár Csaba A fény geometriája II. című kiállítását, valamint Soós Nóra festőművész Fennkölt idő című kollekcióját.

Nagy Krisztián és Molnár Csaba műveinek mágikus geometriája a kompozíciók terét kaleidoszkópszerűen kitöltő alakzatok, melyek formailag távoli pulzárokat, bolygókat és galaxisokat idéznek, a populáris kultúrával, az elektroakusztikus zenével, a különféle galaktikus utazásokról szóló olvasmányokkal és a tudományos-fantasztikus filmekkel feltételeznek összefüggést.

A művek által közvetített felkavaró vizualitás üzenethordozó szerepben tetszeleg, legyen az valamilyen fizikai törvényszerűség vagy egyszerű színtani alapvetés.

A kompozíciók megtervezéséhez használt formai repertoár minden esetben egy heurisztikus alkotófolyamat eredményeként jön létre. A NagyMolnár páros ennek tudatában használja műveiben kvantitatív és kvalitatív módon a fényt – a rendelkezésre álló eszközökkel bármilyen színt képesek a kívánt amplitúdóval és frekvenciával előállítani.

Cubes, 2021

Az esszenciálisra redukált formák megsokszorozásával, a legegyszerűbb geometriai motívumok és az alapszínek kombinációjából, a kettő permutációja által egy időben kódolt rendszert hoznak létre.

Meggyőződésem szerint, ennek a bravúros, ötletekben gazdag és virtuóz megoldásokban tobzódó vizuális nyelvnek a grammatikáját a közérthetőség adja. Az alapoktól építkező, meztelenre csupaszított kompozíciós tér mindenki számára ismert építőkockáiból konstruált virtuális világ születésének lehetünk tanúi. Sajátos kettősséggel, termékeny dichotómiával van tehát dolgunk, hiszen a Fény geometriája-sorozat objektjei a látvány határozott és határozatlan jellege közötti feszültség zavarba ejtő megtapasztalása miatt válnak revelatívvá.

Kiállítás: 2022. április 8. és május 6. között hétköznap 10-től 18 óráig, szombaton 10-től 13 óráig
Tárlatvezetés:
Április 19. (kedd), 16.30 – Lukács Viola, kurátor
Május 3. (kedd), 16.30 – Hársfalvi Magdi, művészettörténész, VJG
Helyszín: Virág Judit Galéria

Soós Nóra a mai középgeneráció egyik legkiemelkedőbb és legnépszerűbb festője

Soós Nóra festőművész Fennkölt idő című kiállításának megnyitóján a Virág Judit Galériában. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Transzparens képi világa az évtizedek folyamán olyan erejű önálló festői nyelvvé formálódott, amely összetéveszthetetlenül szofisztikált, és egyedi festészeti hangot képvisel a kortárs képzőművészet világában.

A Virág Judit Galériában bemutatott kiállítása, melynek címe Fennkölt Idő − legfrissebb, az elmúlt két év alkotói periódusaiból nyújt izgalmas válogatást a nézők számára. A ma társadalmában, ahol a végletekig felgyorsult információ, élmény és benyomások hömpölygő dömpingje szinte már teljesen ellehetetlenítette a művészeti alkotások mélyebb, ha tetszik a valódi megrendülésen alapuló befogadását.

Soós Nóra festményein keresztül valódi intellektuális párbeszédre hív mindannyiunkat, felhívva a figyelmünket arra, hogy a képek megtekintésére szánt magasztos pillanatok olyan „fennkölt időt” jelentenek az életünkben, amelyből egyre kevesebb hasonlóra mutatkozik valódi lehetőség, példa az életünk folyamán.

Sovén románc, 2021

Teszi mindezt úgy, hogy minden képével, a minket körbevevő mai világunk legnyugtalanítóbb és sokszor megválaszolatlan problémáira, dilemmáira, társadalmi változásaira reflektál. Így minden műve egyszerre nagyon mai, ugyanakkor időtlen is.

Lépjenek be, és merüljenek el Soós Nóra képeinek izgalmas világába: a festészet befogadása ugyanis „Fennkölt idő”, valódi „Ünnep”.

2022. április 8. és május 6. között hétköznap 10-től 18 óráig, szombaton 10-től 13 óráig

Tárlatvezetés:
Április 23. (szombat), 11.00 – Győri Márton, festőművész
Április 29. (péntek), 16.30 – Soós Nóra, festőművész

Helyszín: Virág Judit Galéria

KULTÚRA

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Soós Nóra és a NagyMolnár alkotópáros kiállítása a Virág Judit Galériában

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.