Soros György magyar származású amerikai üzletember és filantróp, a magyar kormány első számú célpontja megszólalt, a Project Syndicate oldalán fejtette ki gondolatait, nem titkolva vaskos véleményét Orbánról és rendszeréről sem. Ha nem figyelünk, “az egyesült Európa álma válhat a 21. század rémálmává.”

A Csehországban működő  Project Syndicate  Európa egyik legelismertebb véleményportálja. Nem véletlenül választotta Soros György is ezt a portált, hogy kifejtse, mi az, amit az Európai Uniós választásokról gondol. Ebből szemezgetünk, természetesen a teljesség igénye nélkül.

- Hirdetés -

Védjük meg Európát a külső és belső ellenségeitől egyaránt!

Európa, miközben alvajár, fontos dolgokat elfelejt, az európai népeknek fel kell ébredniük, mielőtt túl késő lenne. Ha nem, az Európai Unió úgy jár, mint 1991-ben a Szovjetunió. Sem a vezetőik, sem az egyszerű polgárok nem  nem veszik észre, hogy forradalmi időket élünk, hogy a lehetőségek köre igen széles, és hogy az esetleges eredmény nagyon bizonytalan – írja Soros, majd így folytatja:

Legtöbben azt feltételezik, hogy a jövő többé-kevésbé hasonlít a jelenre, de ez nem feltétlenül igaz. Hosszú és eseménydús életemben sok olyan időszaknak voltam  tanúja, amit radikális egyensúlynak nevezek. Ma ilyen időszakban élünk.

A következő fontos pont: a tavaszi Európai Parlament

választás

Sajnos az európai ellenséges erők versenyelőnyt élveznek a szavazás során – állítja Soros. Ennek számos oka van, elég csak a legtöbb európai országban fennálló elavult pártrendszerre (..) valamint az Európai Unió alapját képező elveket megsértő tagállamok fegyelmezésére szolgáló jogi eszközök hiányára gondolnunk.
Az elavult pártrendszer akadályozza azokat, akik meg akarják őrizni azokat az értékeket, amelyekre az EU-t alapították, de segít azoknak, akik szeretnék helyettesíteni ezeket az értékeket valamilyen radikálisan eltérő módon. Ez igaz az egyes országokban és még inkább a transzeurópai szövetségekben. (…) De a leginkább lényeges szakadás a pro- és anti-európai erők között van.

A legnagyobb problémák!

Németország legfőbb problémájává vált az eddigi hajtóereje: a CDU-CSU pártszövetség lebénulása, ami az alternatív für Deutschland (AFD) megerősödésére vezethető vissza. A tavalyi szeptemberi tartományi választásokon a CSU hat évtized alatt a legrosszabb eredményét produkálta, és ez az oka annak, hogy az AFD először léphetett be tagként a bajor parlamentbe. A helyzet Soros szerint szerencsére nem reménytelen. A német zöldek az országban az egyetlen következetesen proeurópai párt és a közvélemény-kutatások során továbbra is felfelé tör a népszerűségük, amíg az AFD úgy tűnik, hogy elérte a csúcspontját (kivéve a volt Kelet-Németországot).

A cikk további részében soros kifejti elítélő véleményét a Brexitről, illetve arról is, hogy az EU hatalmas taktikai hibát vétett, amikor a migráció súlyát szinte egyedül Olaszországra lőcsölte rá, hiszen ezzel létrehozott egy ellenállást, utat biztosítva az Öt Csillag szélsőséges mozgalom előretörésének.

Orbán és az Európai Néppárt

A nemzeti pártoknak legalább gyökerei vannak a múltban, de a transzeurópai szövetségeket a pártvezetők saját érdeke határozza meg. Az EPP szinte teljesen sutba dobta az elveit,  amint azt a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor Fideszének még meglévő tagsága a pártcsaládban is  bizonyít. Tette mindezt annak érdekében, hogy megőrizze többségét és ellenőrizze a legjobb munkahelyek elosztását az EU-ban. Az európai ellenséges erők sikeresnek tűnhetnek, ha az elveket hasonlítjuk össze – ott legalább vannak bizonyos elvek – még akkor is, ha szörnyűek.

Az írás így fejeződik be:

Az első lépés, hogy megvédjük Európát mind a belső, mind a külső ellenségeitől, fel kell ismerni végre a jelen fenyegetés nagyságát. A második az, hogy felébresszük az alvó  Európa-párti többséget, hogy mozgósítsa azt az értékek védelme érdekében, amelyek szellemében az EU-t alapították.

Ellenkező esetben az egyesült Európa álma válhat a 21. század rémálmává.

forrás: Project Syndicate

Kapcsolódó

A Fidesz és az Európai Néppárt

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét