Soros-hadsereg déli határainknál? A valóságban békés társaságok

Az Orbán-rezsim propagandája “Soros-hadseregről” vizionál. Minden független civil aktivistát ide sorolnak, pláne, ha még pénzt is elfogadnak a Soros György által a nyitott társadalom erősítésére alapított szervezetektől. Egy kitűnő riport bemutatta, valójában kikből áll az állítólagos “Soros-hadsereg”.

Soros kutyái?

Ungár Tamást jól ismerik és kedvelik a Népszabadság hajdani olvasói. A lap baranyai tudósítójaként irodalmi értékű riportokkal járult hozzá a hazai valóság megismeréséhez. Az Orbán-rezsim eltörölte a Népszabadságot, de Ungár Tamás sok kiváló munkatársával együtt ma már a Népszavában közli remek írásait. “Soros kutyái” című riportja a maga egyszerűségében kitűnő ötleten alapul: a pécsi újságíró megkérdezte a pécsi Emberség Erejével Alapítványt, melyik dél-dunántúli közösség milyen célra kapott támogatást az Erősödő Civil Közösségek projekt révén.

“Ismert, hogy a tavaly startoló projektet a kormány keményen támadta, mondván, Soros azért támogatja az ebben résztvevő szervezeteket, mert azok migránsokat akarnak betelepíteni. Erre a feltételezésre semmi bizonyíték nem volt, ennek ellenére tucatnyi fideszes vezetésű város önkormányzata – Pécsé is – nem kívánatos szervezetnek minősítette a Soros támogatására pályázó civil köröket, s a pénzről döntő pécsi alapítványt”

– emlékeztetett a riporter. –

“A civilek azonban nem ijedtek meg, s az első évben 111, a másodikban már 144 pályázat érkezett az alapítványhoz. 2019-ben 64 csapat 103 millió forint támogatást nyert el. A győztes kollektívák mögött általában egyesület áll, ám pályázhattak jogi hátérrel nem rendelkező baráti társaságok is. A lényeg, hogy a pályázó kollektíva valóban létezzen, s legyen olyan, a hozzá kötődők életét megszépítő, színesítő célja, aminek sikeréhez jól jönne egy kis apanázs. E társaságok félmilliót nyerhetnek, míg az egyesületek 3 milliót.”

Baráti körök, jó ötletekkel

Ungár Tamás néhány támogatást elnyert baráti társaságot keresett meg. Így aztán hangulatos portrékat rajzolt fel a városi jégpálya melletti futtatónál kialakult összetartó, egymást segítő kutyabarát közösség tagjairól.
A riporter megkereste az Uzdi Diákok Baráti Társaságát is. Ezt a közösséget egy patinás Tolna megyei iskola hajdani diákjai alakították. A környék szépítésével, falunapok rendezésével, ifjúsági tábor szervezésével foglalkoznak.

Nyert a baráti társaságoknak kiírt pályázaton a pécsi Speckó mozgalom is: ők a vakok és a mozgáskorlátozottak napi nehézségeire teszik érzékennyé a többségi társadalmat, önkéntesek segítségével.
Van olyan kör, amely fényképezés-központú médiaklubot indít be. Egy másik csapat kecskefarmra invitálja a gyerekeket. Egy somogyi klub helytörténeti kutatással foglalkozik. Egy szigetvári társaság azt próbálja megtanítani a fiataloknak, hogy miért érdemes részt venniük a közügyekben.

Egyik csapat sem foglalkozik a migránsokkal.

Ungár Tamás riportja azt is kideríti, mit szólnak ezek a békés civilek ahhoz, hogy ők a “Soros-hadsereg”.

“A társaságok irányítói és tagjai tisztában vannak azzal, hogy a kormány aktív antipátiával kíséri működésüket – írja Ungár Tamás. – (Mint arról írtunk, a komlói rendőrkapitányt – vélhetően – azért mentették fel posztjáról, mert drogprevenciós klubja Soros-támogatást kért és kapott.) Mindez a most pénzhez jutó társaságok számára nem okoz szorongást. Legyintenek rá.”

Kutyák és békesség

A pécsi újságíró megkérdezte a kutyasétáltatókból baráti közösséggé kovácsolódott társaság egyik motorját, hogy idegesíti-e, hogy a bográcspartijaik helyszínét Soros-támogatással csinosíthatják.

” – Mi nem sorosozunk” – hangzott a válasz. – “Fontosabb dolgunk van.
– Mi az?
– Hát a kutyák. És a békesség. A saját életünket akarjuk élni, nem azt, ami a politika diktál.”

Kapcsolódó

Határtalan embertelenség

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük