Kőszeg Ferenc, az 1990 előtti demokratikus ellenzék tagja, a Beszélő szerkesztője volt. Később az SZDSZ parlamenti képviselőjeként dolgozott az új Magyarországért. A Magyar Helsinki Bizottság jogvédő szervezet alapító vezetője volt 1994-ben. A jogvédővel a Népszava készített interjút.
[mnky_ads id=”10551″]

A bevált módszer – “bevált”? 

A jogvédő a Fidesz jelenlegi politikai berendezkedéséről elmondta, hogy ugyan a maffiaállam meghatározást széltében-hosszában használják, de nem tudja, elég kifejező-e. Szerinte inkább: látszatjogállam, látszatdemokrácia, látszatparlamentarizmus. A rendszert nem az erőszak tartja fenn, ezt el kell ismerni :

- Hirdetés -

„Elsősorban a tömegkommunikáció kisajátítása. A nagy tömegek csakis azzal találkoznak, amit a kormány közvetíteni akar számukra. Kizárólag egyneműsített kormánypropagandát kapnak. Létezik persze Népszava, 168 Óra vagy Klubrádió is, de a hatalmat bíráló sajtó csak azokhoz jut el, akik eleve mást gondolnak, mint a Fidesz. A másik, ami életben tartja a rendszert, az, hogy nincs politikai alternatíva. Nem is tudom mennyi, legalább hét-nyolc ellenzéki párt készülődik a választásra, olyan miniszterelnök-jelöltekkel, akiknek ránézésre sincs semmi esélyük rá, hogy leváltsák Orbán Viktort. Az esélytelen jelöltek pedig nemhogy erősítenék, nevetségessé teszik és gyengítik az ellenzéket.”

Kőszeg, a liberális értelmiségnek ahhoz a részéhez tartozik, amelyik elfogadhatónak tartja, hogy a Jobbikra szavazzon:
[mnky_ads id=”10552″]

Semmiféle közösséget nem vállalok a Jobbikkal. Nem hiszem el Vona Gábornak, hogy hiteles fordulatot akar végrehajtani. A Fidesz – különösen az állami tízmilliárdokból folytatott menekültellenes és Soros-ellenes gyűlöletkampányokkal – elment a jobboldal legszéléig. A szélsőjobboldalon nem maradt tér. A Jobbik néppártosodása csak politikai manőver.”

A realitás

Úgy véli, jelenlegi állapotában egyik ellenzéki párt sem tudja legyőzni a Fideszt. De azt talán el lehet érni, hogy a Fidesz ne szerezzen többséget a parlamentben:

„Az emberekkel meg kell értetni: mindennél fontosabb, hogy a Fidesznek ne legyen többsége. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ellenzéki pártok megpróbálnak közösen kormányozni. Egy ilyen próbálkozás biztos út a gyors bukáshoz. Az ellenben, hogy a választókerületek többségében csak egy jelölt induljon a Fidesz ellenében, nem lehetetlen, és megrendítheti a Fidesz többségét. Elemzők azzal szoktak érvelni, hogy a Jobbik elriasztja a baloldali szavazók jelentős részét. Szerintem meg kell győzni őket, hogy a Fidesz többségének megakadályozása érdekében tegyék túl magukat azon, mi a véleményük a Jobbikról.”

Elképzelhetőnek tartja, hogy a Fidesznek nem lesz többsége az áprilisi választások után. Ez egy új helyzetet hozna létre:

„Két lehetőség marad. Az első: új választást írnak ki. Ennek nagy a kockázata, lehet, hogy a megismételt választáson a Fidesz fölényesen győz, de az is lehet, hogy miután megrendült a Fidesz legyőzhetetlenségének mítosza, a megismételt választásba belebukik. A második: a Fidesz vállalja a kisebbségi kormányzást. Vagyis kénytelen lenne a feles törvények, elsősorban a költségvetés elfogadásakor is egyeztetni és együttműködni az ellenzékkel, ami teljesen más kormányzást feltételez, mint amit eddig láttunk. Közben az ellenzéknek lenne ideje és mozgástere ahhoz, hogy összeszedje magát.”

Lövészárok, mint orbáni álom

Elmondta,  nem volt szoros kapcsolatban Orbánnal,, de már a rendszerváltás előtt is találkoztak, beszélgettek:

„Soros akkor Orbánban és a Fideszben látta a magyar demokrácia megvalósulásának a garanciáját. Én is nagyon ígéretes politikusnak tartottam Orbánt, de riasztott az ellentmondást nem tűrő agresszivitása. Az 1994-es választások előtt Eörsi Jánossal interjút készítettünk vele a Beszélő számára. Hadd idézzem a szavait a hetilap 1994. február 17-i számából. „El tudjátok képzelni, mi lenne itt, ha szociálliberális koalíció kerülne kormányra, a másik oldalon meg egy táborba sodródna a konzervativizmus és a radikális jobboldal? A két lövészárok között megint egy nemzedéknyi időre nem nőne fű.” Persze Orbán mindent elkövetett, hogy a jóslata bekövetkezzék.”

Nincsenek illúziói arról, hogy a politikai klíma érdemben változna a közeljövőben hazánkban:

„Százezrével menekülnek innen az emberek, főleg a fiatalok. Fogyóban van az ország lakossága, a társadalom végzetesen öregszik. Ma nem science-fiction Kölcsey szorongó jövendölése: „Hazád őrcsillagzatja/Szülötti bűnein leszáll”. A Fidesz olyan megdönthetetlen központi hatalom kiépítésén dolgozik, amilyen a Horthy-rendszerben és – persze, teljesen más okok miatt – az államszocializmus idején működött Magyarországon. Amilyen a putyini Oroszország.” /…../  „eljutottunk oda, hogy elárasztják az országot az uszító Soros-plakátok, amelyek – a kormányzati retorika vizuális megjelenítéseként – átveszik a nyilas propaganda és a náci hecclapok stílusát. Aki ezt nem látja, az nem tudom, mit lát. Ez fáj a legjobban.”

[mnky_ads id=”10553″]

Amikor a goebbelsi propagandát folytató Fidesz nácit kiált

Civil beszéd – Karácsony, és akiknek nem kell

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét