Soros új világegyetemet alapít, de közben folytatja a Facebook elleni harcot is

Évtizedek óta a világ egyik legfontosabb gazdasági találkozója a Davosi világgazdasági fórum, ahol a legkülönbözőbb, olykor egymással szöges ellentétbelévő gondolatok is találkoznak. Ezt a fórumot választotta legújabb nagyívű tervének bejelentésére Soros György közismert “pénzügyi varázsló”.

Integrálás felsőfokon

Soros György egy új oktatási hálózatot vázolt fel a Davosi világgazdasági fórumon csütörtök este – adta hírül a hvg.hu

A bejelentés szerint az új hálózatot  „The Open Society University Network” (OSUN) programnak nevezték el és 1 milliárd dolláros tőkével indítják útnak, de még keresnek hozzá támogatókat.

“Az OSUN az oktatást és a kutatást fogja integrálni felsőoktatási intézmények között szerte a világban. Oktatási hálózati kurzusokat, illetve közös képzési programokat fog biztosítani, valamint különböző országokból rendszeresen összehoz majd diákokat és oktatókat személyes és online konzultációkra. A hálózat célja, hogy elérje azokat a diákokat, akiknek erre a legnagyobb szükségük van, illetve elősegítse a nyílt társadalom értékeit – beleértve a vélemények szabad kifejezését és a különböző meggyőződések sokszínűségének biztosítását.

A CEU-t hozta fel példaként,

hogy milyen típusú egyetemeket szeretnének létrehozni, magas színvonalú helyekben gondolkodnak. Célként azt jelölte meg, hogy ezeken a helyeken vehetik fel a harcot a klímaváltozás és az egyre veszélyesebb populizmus és nacionalizmus ellen.

A CEU-nak is lesz dolga ez ügyben

A Közép-európai Egyetem (CEU) – amit Soros György alapított –, valamint a Bard College fogja képezni az új hálózat magját. Partnerségre fognak lépni az Arizona State University-vel, amely a világ vezető szereplőjének számít a távoktatásban, illetve más, szerte a világban található intézményekkel, mint például a kirgizisztáni American University of Central Asia, illetve a bangladesi BRAC University. „Egymagunk nem tudunk globális hálózatot kiépíteni” – mondta Soros György. „Remélem, azok, akik osztják ezt a víziót, csatlakozni fognak hozzánk ennek megvalósításában”.

A CEU-ra kitérve azt is elmondta, 30 éve egy nagyon nagy presztízsű intézményt hoztak létre, ami a 100 legjobb egyetem között volt, amit elüldözött Bécsbe Orbán Viktor kormánya.

Soros a Facebookról

“Semmi sem állítja meg őket, és szerintem valamiféle informális kölcsönös segítségnyújtási művelet vagy megállapodás alakul ki Trump és a Facebook között” – mondta Soros. „A Facebook együtt fog működni Trump megválasztásában, cserébe pedig Trump amikor csak kell bevédi  a Facebookot – számolt be a továbbiakról a Bloomberg nyomán a Fortune.

A Soros György nagy ívű csütörtöki beszédének fontos elemei voltak még a klímaválság, és Kína nagyhatalmi törekvéseinek veszélye a világra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük