Soros visszavágásra készül

A milliárdos szerint Putyin áll az őt ért támadások egy része mögött. Soros azt mondta a Financial Times-nak, hogy ma a világban a vezető ideológia a nacionalizmus, amelyet Oroszország is képvisel, miközben az EU az összeomlás szélére került.

Putyin nem kedvel engem – mondja, és szerinte ennek hátterében az áll, hogy korábban támogatta Mihail Szaakasvili hatalomra jutását. Azt később az üzletember is elismerte, hogy ez hiba volt – idézi fel a lap.

Az Orbán-kormány Soros-ellenességét Anne Applebaum magyarázza a neves pénzügyi lap olvasóinak. A Washington Post sztárpublicistája, aki nemrég Schmidt Máriával is konfliktusba került, miután utóbbi az engedélye nélkül közölt vele egy beszélgetést, úgy látja: Orbán Viktor és a hozzá hasonló vezetők nem akarnak nyíltan EU- vagy Amerika-ellenesek lenni, de Sorosban megtalálták azt a bűnbakot, aki azokat a nyugati értékeket képviseli, amelyeket nem kedvelnek. Ezek a támadások ráadásul az emberek antiszemita érzéseire is rájátszanak – jegyzi meg Applebaum, a cikk pedig rögtön az elején felidézi azt a Pócs János fideszes képviselő által is kiposztolt képet, amelyen egy disznóra írták rá: ő volt a soros.

A cikk szerint Soros visszavág, ezzel magyarázható az is, hogy amíg eredetileg halála előtt le akarta állítani az általa alapított NyÍlt Társadalom Alapítványok (OSF) támogatását, nemrég jelentős felajánlást tett. Az üzletember vagyona több mint kétharmadát, 18 milliárd dollárt adta az ernyőszervezetnek, ami több mint az a 14 milliárd, amellyel az elmúlt 35 évben támogatta a 140 országban aktív OSF-t.

Az is az OSF keményebb szerepvállalását jelzi, hogy a szervezet új vezetőjének Patrick Gaspardot, Barack Obama volt amerikai elnök politikai tanácsadóját nevezték ki.

(Forrás: hvg.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük