Sörösüveg-para Németországban

Németország nem arról híres, hogy hiánygazdaság lenne, ám a sivatagi hőség megtréfálta a mindig precíz és pontos nációt. Nix üveges sör?

Sör van, üveg nincs

Nem várt hiányt okozott a hőhullám Németországban – folyékony kenyér  még csak lenne, de nincs mibe palackozni, kifogytak a gyártók a sörösüvegből. A “folyékony kenyér” a legkedveltebb itala a németeknek, a nagy melegben pedig jelentősen megugrott a sörfogyasztás az országban.

A németek nem kedvelik a dobozos kiszerelést, üvegből isszák a sört. Viszont most többet vesznek, mint amennyit visszaváltanak. Ezért a sörfőzdék és palackozók bajban vannak, mert nincs mibe tölteni az aranyló italt.

A helyzet annyira komoly, hogy az egyik legnagyobb gyártó több ezer plusz üveget rendelt. Egy másik Facebook-bejegyzésben kéri, vigyék vissza mihamarabb az üres üvegeket.

Hat éve történt már olyan, hogy egy müncheni gyártó csak üres üvegekért cserébe adott át sört a vevőinek.

(forrás: euronews)

Nem árulunk el nagy titkot azzal, ha azt mondjuk, hogy Németország a jó sör és a lelkes sörkedvelők országa. Elég, ha csak a müncheni Oktoberfest-re vagy a Kölsch enyhén malátás ízére gondolunk, és rögtön ez a sörfajtákban bővelkedő ország jut az eszünkbe.

Kedvenc-sör sorrend

Pilsner
Németország messzemenően legkedveltebb sörfajtája a világos sör (Pils). Nevét egy cseh városról, Pilsenről kapta, ahonnan a világos sör előállítása tulajdonképpen elindult.

Eredetileg felső erjesztésű (az erjedés során az élesztő a folyadék felületére rakodik le) világos sört főztek, de Josef Groll bajor főzőmester bevezette az alsó erjesztésű söröket. A világos sört egy speciális „pilzeni vázának” nevezett pohárban szolgálják fel.

Nyári sláger: a búzasör
A búzasör vagy fehér sör (Weizenbier) egész Németországban közkedvelt. A „legbajorabb” sörfajta, és története a 16. századig nyúlik vissza.

Finom, gyümölcsös ízének és bőséges szénsav tartalmának köszönhetően leginkább nyáron kelendő. A búzasört jellegzetesen nyújtott, szélesedő, majd a karimánál záródó pohárban szolgálják fel.

Helyi sörök
Dél-Németországban, főként Bajorországban az ászok- vagy exportsör elterjedt, amelyet „bajor világosnak” („Bayerisch Hell”) neveznek.

A Rajna-vidéken a Kölsch (Köln) és az Alt (Düsseldorf) a közkedvelt sörfajták. Berlinben a berlini fehér („Berliner Weisse”) újra feltörekvőben van. Ezt a sörfajtát málna vagy szagos müge sziruppal vegyítve szívószállal isszák.

A legkedveltebb sörfajták:

  • Vár (37%)
  • Fehér sör (10,3%)
  • Búzasör (10%)
  • Búzasör kólával (8,7%)
  • Radler (6,5 és)
  • Alkoholmentes (5,4%)
  • Malátasör (4,8%)
  • Kölsch (3,8%)
  • Fekete sör (3,2%)
  • Alt (2,5%)

(forrás)

Most persze jól jönne a Csíki nedű, akár átcímkézve is?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük