Frissítve! Sorra mentik ki a gyerekeket a thaiföldi barlangból

Vasárnap magyar idő szerint hajnali 5 körül (helyi idő szerint délelőtt 10) megkezdték a mentőcsapatok a Tham Luang barlangrendszerben rekedt ifjúsági focicsapat 12 tagjának és edzőjüknek kimentését. A területet lezárták, csak a mentőalakulatok vannak a helyszínen.  A mentés három-négy napot is igénybe vehet. A búvárok segítségével végrehajtandó, sok veszéllyel járó mentőakcióban 90 búvár – 50 külföldi és 40 thaiföldi – vesz részt.

A hivatalos források eleinte még azt mondták, hogy az első fiúk csak helyi idő szerint este kilenc körül (magyar idő szerint délután négykor) juthatnak ki. Ehhez képest bő két órával korábban (magyar idő szerint délután 2 előtt) a Reuters tudósítóját a mentőcsapat egészségügyi vezetője arról tájékoztatta, hogy

az első két fiút sikerült kimenekíteni a barlangból.

A

A barlang mellett felállított tábori kórházban vizsgálták meg őket, aztán valószínűleg a nagyjából 60 kilométerre levő régiós kórházba szállították őket. Az AFP-nek a mentőcsapat egyik katonai vezetője fél 3-kor azt nyilatkozta, hogy

újabb négy gyerek túljutott a merülési szakaszon, és sétálnak már kifelé.

Az alacsony vízszint miatt kezdtek gyors mentőakciót

A mentőcsapat egyik tagja azt mondta egy helyszíni riporternek, hogy a barlangjáratokban átmenetileg lejjebb vonult a víz, ezért több a búvárruha nélkül járható rész. Emiatt a tervezettnél gyorsabban tudják kihozni a gyerekeket. Ez összecseng a helyi kormányzó korábbi nyilatkozatával, aki szerint az alacsony vízszint miatt kezdtek gyors mentőakciót, mielőtt a monszun jelenleg is tartó esőzései megint megemelik a vízszintet.  A mentést végző mind a 18 búvár elérte már azt a barlangkamrát, ahol a focicsapat és edzője bent rekedt.

A thai média már azt is tudni véli, ki az első diák, aki megmenekült: a 14 éves Mongkol “Mark” Boompian.

A FIFA-elnök meghívta a döntőre a kimentett thaiföldi gyerekeket

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke meghívta az oroszországi világbajnokság jövő vasárnapi döntőjére azokat a thaiföldi gyermekfutballistákat, akik június 23-án egy barlangba rekedtek, és mentésük jelenleg is tart.

A nemzetközi szövetség minden költségüket állja

Infantino a thaiföldi szövetségnek küldött nyílt levélben hívta meg a gyerekeket, az edzőjüket – aki szintén a barlangban rekedt –, valamint a hozzátartozókat. A FIFA elnöke bízik benne, hogy mindenkit sikerül kimenteni, és valamennyien tudják vállalni az utazást, amelynek minden költségét a nemzetközi szövetség állja.

(Forrás: Index, MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük