Városi kurír
A napi fontos.

Sörtől betépni? – lehetséges, vagy csak az “íze végett” isszák?

THC-vel (Mariskával) dúsítva....., de nem úgy!

0 350

Ez a Heineken tud valamit! Olyan nedűt készített a Heineken tulajdonában lévő Lagunitas sörfőzde – együttműködve a CannaCraft-al, aminek alapja a kannabisz és a napokban már piacra is dobták a füves sört.

A tüdőt is kíméli…..

Hogyan készül a THC-t tartalmazó ital? Be lehet rúgni tőle? Milyen hatása lehet a fogyasztóra? – ezek és még temérdek kérdés vetődik fel a hír hallatán. Az azonnali.hu utánajárt.

Az Egyesült Államokban, Kalifornia államban az ott hatályos törvényekkel összhangban a Heineken tulajdonában lévő Lagunitas sörfőzde – együttműködve a CannaCraft nevű, kannabisz alapú termékeket előállító vállalkozással – a napokban dobta piacra a füves sört. Az, hogy a sörfőzde az Egyesült Államokban kísérletezik ilyesfajta innovációval, nem meglepő: az amerikaiak majdnem kétharmada legalizáláspárti.

Hi-Fi Hops

A terméket, ami stílusosan a  nevet kapta, két változatban árulják: az egyik 10 milligramm THC-t tartalmaz, a másik 5 milligramm THC-t, valamint 5 milligramm CBD-t.

Az előbbi hatóanyag felelős a füvezés során tapasztalható delíriumért, az utóbbi pedig a terápiás hatásokért, mint mondjuk a fájdalomcsökkentés. Ezen anyagok egyike sem addiktív, ellentétben az alkohollal, ami egyáltalán nem található meg a Lagunitas új gyártmányában. A sörnek ráadásul a kalóriaértéke is nulla – állítják a készítők.

Hogyan készül ez a cucc?

Mivel a sörfőzők féltetten őrzik receptjeiket, ezért nem tudni pontosan, hogyan készül a kannabiszos sör. Az Azonnali megkérdezte a budapesti Monyo sörfőzdét, hátha van valami tippük: szerintük sokban nem térhet el egy ilyen sör készítése a hagyományostól. Vagy egy alkoholos tinktúrát készítenek a kannabiszból, és azt adagolják a sörhöz, vagy pedig a sörfőzés közben a forralásnál adagolják a sörléhez. Az alkohomentes sör készítésének is több változata létezik: vagy megszakítják az erjedést, vagy például fordított ozmózissal „kiszűrik” belőle az alkoholt.

A Lagunitas sörfőzdének nem ez az első kísérletezése a kannabisz és a sör párosításával: szűk egy éve álltak a nyilvánosság elé a Supercritical névre hallgató IPA-sörrel.

Ám ebből a készítményből a THC-t még kémiailag kivonták, így csupán a kannabisz ízét lehetett érezni, annak bódító hatása nélkül.

„A Hi-Fi Hops az egyik legizgalmasabb fejezete a kannabisz és a Lagunitas közös történetének”

– mondta akkor Maria Stipp, a sörfőzde vezetője. „Az ötlet, hogy egy kalóriamentes készítménybe kannabiszt keverjünk, tökéletes lépésnek tűnik ahhoz, hogy összekapcsoljuk a múltunkat a jövőnkkel.”

„A kannabisz hatóanyagainak felszívódása szájon keresztül sokkal lassabban történik, mint a tüdőben. Így a kannabiszos sör hatása is enyhébb, mintha az ember egy jointot szívna el.”

Ezt az Azonnali Zacher Gábor toxikológustól tudta meg, aki szerint a THC-használat egy egészen új formájáról van szó a füves sör esetében.

Vajon hányadik palacknál van a határ?

Az egészségügyi előnyökről és hátrányokról beszélve a szakértő kifejtette, hogy ellentétben a hazánkban igencsak divatos jointtal, amikor is a kannabiszt dohánnyal keverve fogyasztják, a kannabiszos sör kiiktatja a szerhasználatból a dohányzás káros hatásait, mint a kátrány lerakódását a tüdőben. Ilyen értelemben biztosan egészségesebb a Lagunitas terméke, mint a joint. A kannabiszos sör mellett szól az is, hogy nincs benne alkohol, így berúgni biztosan nem lehet tőle.

„A másik oldalról ugyanakkor komoly veszély a THC kiszámíthatatlan, pszichoaktív hatása”

– mondta Zacher Gábor.

„Az alkoholos sörnél előre tudhatod, hogy a negyedik vagy az ötödik sör után milyen állapotba kerülsz. A THC egyénre gyakorolt hatásai viszont nem húzhatóak egy kaptafára: ha megiszod a negyedik vagy ötödik kannabiszos sört, ugyanúgy lehet, hogy boldogságmámorban fogsz úszni, mint hogy pánikrohamot kapsz.”

A Heineken Magyarország ennek ellenére sem lát kivetnivalót leányvállalata gyakorlatában. Sőt. Mint az Azonnalinak elmondták, a Lagunitas sörfőzdében az a nagyszerű, hogy sörfőzői folyamatosan ontják magukból az újabbnál újabb innovációkat, melyek néha feszegetik a sörpiacon megszokott határokat.

(forrás: azonnali.hu)

Leírás

Akár ez is tetszhet
Betöltés...

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom További információ