Spanyolország kiadta a hekkert, aki az amerikai választásokat is befolyásolhatta

Oroszország is nagyon akarta, de a spanyolok az amerikaiaknak adták. A világ egyik legnagyobb spammere is ő volt.

Pjotr Levasov orosz állampolgárról van szó, akit azzal vádolnak az amerikai hatóságok, hogy ő működtette a világ több nagy levélszemétküldő hálózatát – közölte a spanyol rendőrség és az amerikai igazságügyi minisztérium. Levasovot korábban azzal is gyanúsították, hogy köze lehetett az amerikai elnökválasztási kampány során elkövetett hekkertámadásokhoz.

Levasovot tavaly áprilisban vették őrizetbe Barcelonában az Egyesült Államok által kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján. Kiadatását októberben hagyta jóvá egy spanyol bíróság, amely egyúttal elutasította Oroszország kiadatási kérelmét. Levasov ellen a vád csalás és engedély nélküli beavatkozás elektronikus kommunikációba. A gyanú szerint ő működtetett több botnetet, vagyis olyan számítógépek hatalmas hálózatát – több százezer gépet -, amelyről a kiberbűnözők a tulajdonosok tudta nélkül küldik szét a világba a kéretlen leveleket, rosszindulatú programokat, illegális gyógyszerek reklámjait, és közben ellopják az internethasználók felhasználóneveit, jelszavait, bankszámlaszámait.

A 37 éves Levasovot a Connecticut állambeli Bridgeportban állítják bíróság elé. A vádlott ügyvédjei azt állítják, hogy az ügy politikailag motivált, az amerikai hatóságok azért akarták megkaparintani őt, mert bizonyítékaik szerint Levasov hozzájutott orosz államtitkokhoz, amikor Szentpéterváron tanult. A vád szerint az egyik legnagyobb botnet, a Kelihos több mint 100 ezer számítógépet használt, és egy átlagos napon több mint 2500 levélszemetet küldött szét.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó:

A részeg tanácsadó miatt indult FBI nyomozás az orosz befolyásról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük